В Калояново правят една от най-големите писти на Балканите

В Калояново правят една от най-големите писти на Балканите

Разширяват автомобилна писта “Дракон“ в Калояново, съобщи за Plovdiv24.bg кметът на общината Георги Георгиев.
Настоящият собственик на пистата Христо Стоилов, който е бивш автопилот, е спечелил на търг в общината още 60 дка площ с цел да разшири пистата, да я направи по-модерна и най-важното да осигури зона за безопасност.
Стоилов смята да направи пояс от тополи, за да изолират шума от рева на моторите, посочи кметът. Търгът е минал към края на миналата година и вече са изтекли законовите процедури за обжалвания. Собственикът е наддавал и по този начин е преборил трима други желаещи да купят терена.
Писта “Драгон“ е изградена в началото на 2005 година върху бившо авиолетище с площ от 165000 кв.м. Съоръжението е изцяло собственост на фамилна фирма.
„Дракон“ е любимо и популярно място за феновете на моторните спортове. В събота и неделя на нея прииждат хора от цялата страна. Пистата е важна за община Калояново, защото от притока на туристи печели местният бизнес.
“Дракон“ и сега предоставя уникални условия за провеждане на автомобилни клубни събори и събития. Нейната дължина в момента е 2048 метра, със 7 леви и 6 десни завоя. Тя разполага с най-дългата права – 580 метра. Допустимата скорост на нея е 245 км/ч.
Огромно предимство на пистата е, че се намира в центъра на страната, на основен път, свързващ Южна и Северна България и на 10 км от магистрала „Тракия“. Географското разположение на съоръжението предлага лесна достъпност за зрители и пилоти от цялата страна, а мекият климат позволява използването му през голяма част от годината, включително и зимните месеци.
Амбициите на собственика са писта “Дракон“ да се доближи по размери до най-голямата и единствена писта на Балканите, която се намира в Серес, Гърция и е с дължина 3,186 км./Plovdiv24.bg

Още по темата