Мушички по цветята – какви са решенията за борба с тях?

Мушички по цветята – какви са решенията за борба с тях?

Малките черни мушички от рода диптер се позиционират в долната част на растенията или в субстрата. По този начин те се хранят с меласа и разлагащ се органичен материал. Черните мушици по доматите са често срещано явление, което тормози българските градинари от много години, но хубавото е, че с инсектициди или други средства, борбата срещу този тип вредители може да бъде спечелена.

Черни мушици – какви са вредите от тях?

Ларвите на черните мушички дъвчат кореноплодни косми, които директно увреждат растенията. По този начин се влияе на поглъщането на хранителни вещества, но се създава и шанс за поява на гъбични инфекции в корените на цветята.

Проблемът със забавянето на растежа на растенията е очеизваден, но инфекциите като Botrytis, Verticilium, Fusarium и Pythium. Лошото осветление, влажността и топлината само спомагат за размножаването на мушичките, появата на нови ларви, а превенцията срещу тях става изключително важна.

С какви методи да противодействаме на черни мушички по цветята?

Преди да започнем борбата с мушички по цветята, то най-добре е да създадем условия, които не са подходящи за тяхното появяване и размножаване. Добре е горния слой на даден субстрат да бъде сух и съответно да се постигне балансирана влажност, тъй като по-водната среда е предпоставка за насищане с ларви.

В някои от случаите е препоръчително субстрата да бъде покриван с вермикулит, като по този начин се добавя допълнителен слой, който пречи на женските да поставят яйцата си там.

Ниймовото брашно също е популярен „помощник“ срещу всякакви вредители като мухи, ларви и други насекоми. Приложението на брашното влиза в употреба след напояване на растенията и изсипването на прах в субстрата, като по този начин се получава ефект на запечатване. Ниймовото масло също е добра алтернатива и често се използва за напояване на растенията, след като е разредено във вода или със сапун за инсектициди.

Друг популярен метод за борба с насекомите е използването на жълти лепкави ленти. Той улавя предимно зрелите вредители, а така се намалява потенциала за тяхно размножаване на мушици по цветята. Част от по-неопитните градинари залагат на старата система с канела за мушички, която също работи, макар и не по най-ефективния начин.

Инсектициди – един от най-добрите варианти за борба с вредителите

Най-добрият вариант за борба с мушиците е да се допитате до специализиран гроу шоп, в който да получите професионален съвет, базиран на информацията, която сте споделили за вашия казус. В 90 % от случаите ще ви бъде препоръчан подходящ инсектицид, който е един от най-ефективните варианти. Инсектицидите могат да бъдат течни, гранулирани, газообразни или прахообразни, като за домашните вредители най-често се използват газообразните инсектициди.

Независимо дали ще ползвате био инсектицид, фунгицид или друг тип решение, то най-добре е да проведете консултация с опитен градинар, който вече се е сблъсквал с проблема. Доверете се на GrowMall, които са growshop с доказана репутация и екип от експерти, които ще ви съдействат с намирането на оптималните решения за отглеждане на вашите растения.

Още по темата