Ранното отваряне на хотелите по морето остава под въпрос

Ранното отваряне на хотелите по морето остава под въпрос

Хотелиерите по родното Черноморие се колебаят дали да отворят от месец май. Засега няма никакви резервации за началото на летния сезон. Румънски туристи също не се очакват покрай Великден и майските празници заради PCR тестовете, които оскъпяват почивката им, заяви Атанас Карагеоргиев, собственик на хотели в курорта Св.св. Константин и Елена.
В Златни пясъци нагласите са всички да отворят хотелите си, но не е ясно кога ще се случи, пише travelnews.bg.
„Няма изход и трябва да се отваря, защото никой не може да издържи затворен втори сезон. Ще започнат фалити“, смята Георги Щерев, председател на Съюза на хотелиерите на Златни пясъци и председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. Той отбеляза, че има резервации от румънци, но са само на книга.
Други ранни резервации за летния сезон няма. В Слънчев бряг положението е същото.
„Индикации, че може да започнат да водят туристи през летния сезон, има само от туроператорите от Израел,  защото се очаква да бъдат ваксинирани до края на март“, обясни Пламен Копчев, председател ня Съюза на собствениците в Слънчев Бряг.  Той очаква раздвижване и евентуален бум само в средата на лятото. Друг проблем за стартирането на сезона остава липсата на полети и чартъри до морето.
Именно поради тези причини хотелиерите настояват държавата да ги подпомогне с 30 % от спада на оборота.
Необходими са целеви компенсации, тъй като до момента за този сектор такива липсват.  Повече средства трябва да се осигурят за най-пострадалите сезонни (летни и зимни) и градски хотели.
„Спадът в Златни пясъци е един, на юг от Бургас е друг, а някои  дори имат ръст през 2020 г. СПА хотелите вероятно също нямат сериозен спад“, подчерта Щерев. От БХРА са против да се разпределят еднакви средства на всички.
От бранша твърдят, че по отношение на ваксинирането на персонала  в обектите им също няма никаква развитие. Припомняме, че  вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова поиска приоритетно ваксиниране на служителите пред щаба, но здравните власти не са предприели действия. / Monitor.bg

Още по темата