След консултациите при президента: ЦИК има нов председател

След консултациите при президента: ЦИК има нов председател

Камелия Нейкова е новият председател на ЦИК. Тя беше избрана след час оспорвани дебати на консултациите при президента.
За зам.-председател е избран Димитър Димитров. Нейкова беше предложена от „Има такъв народ“ и беше е единствената кандидатура за поста.
Държавният глава Румен Радев изслуша предложените от парламентарно представените партии и коалиции кандидати за членове и ръководство на ЦИК, което се прави заради приетите от 45-ото Народно събрание изменения в Изборния кодекс и утвърдените от президента правила за провеждане на публични консултации и процедура за назначаване на състава на Централната избирателна комисия.
„Получих писмо от премиера Бойко Борисов, че партията оттегля кандидатурата на Красимир Ципов. Така трябва да се бори лидерът на всяка една парламентарна група, за съжаление вие бяхте предадени от г-н Борисов, който абдикира от отговорност. Сега ни остава една от по-малките партии да поеме отговорност, за да се избегне хаоса“, заяви Радев.
„Да, Борисов я оттгели по молба на Красимир Ципов, след като 24 часа имаше лични нападки към кандидатурата и личността му. Нашето предложение за зам.-председател на комисията е Димитър Димитров“, съобщи председателят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова.
Вашата парламентарна група ни поставя в абсурд, що се отнася до процедурите. Искам да благодаря на Борисов, че доказа, че демокрацията за него не струва нищо. Думите му бяха, че председателят на ЦИК трябва да е от най-голямата парламентарна група”, отговори Тошко Йорданов от „Има такъв народ”.
„Всички тук се подписаха под един протокол. Някои партии имат зам.-председатели, други имат секретари. Вие искате да се откажем от това нещо и да издигнем нов кандидат? Представете друг кандидат”, допълни той.
„За нас е неразбираемо и нелогично оттеглянето на кандидатура на Красимир Ципов. Отчитаме го като опит за саботиране на изборния процес. Имаме решение за неиздигане на кандидат“, коментира Иван Иванов от БСП.
„ЦИК трябва да изпълнява и да следи за закона, ние ще се съгласим за каквито и да е предложение за председател, но комисията може да фукционира и без председател“, подчерта лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.
„Демокрацията е въпрос на количество, но и на качество. Това, че една партия е получила най-много гласове, не намалява нейната токсичност, ГЕРБ създава хаос, бламира процесите“, коментира съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов.
„Имаме двама кандидати за членове на ЦИК, но те не отговарят на изискванията за председател, защото не са юристи“, допълни още той.
Председателят на ПГ на „Изправи се! Мутри вън!“ Мая Манолова е категорична, че оттеглянето на кандидатурата от страна на ГЕРБ е било направено в разрез на процедурата за избор на съства на ЦИК.
„Очевидно е, че ГЕРБ ще направи всичко възможно за осуетяване на провеждането на честни избори. Ако се отказвате от мястото си в ръководството, има си процедура по какъв начин се разпределят местата.
Нарушаването на правилата трябва да бъде санкционирано. Хрумнало му на някого, не сме длъжни да се съобразяваме с неговите прищевки, които се сменят по 2-3 пъти“, каза още Мая Манолова.
„Не желая да влизам в тона на колегите. Да, според правилата най-голямата партия имаше право да излъчи и председател на Народното събрание. Приемете, че ГЕРБ е предложил четирима членове и не държим да имаме представител на ръководството“, заяви Десислава Атанасова.
„Очевидно е, че има процедурен проблем, най-важното е ръководството на партията да има доверие, вчера това се пропука в лицето на ГЕРБ, вие трябва да внушавате това доверие, в противен случай за какво доверие говорим от страна на гражданите в ЦИК“, коментира Радев.
Той заяви, че разпределението остава същото, ГЕРБ остава с четирима представители и партията трябва да има зам.-председател.
„Вие искате ние да се откажем от зам.-председателското място, защото не можем да имаме и председател и заместник-председател. Може ли ЦИК да работи без председател“, попита Тошко Йорданов.
„Ние сме готови ГЕРБ да не получи представител в ръководството, никого не караме да прави нещо на сила“, отговори му Десислава Атанасова.
„Не може да има служебно правителство, докато не решим проблема с ЦИК. Не може да правим избори така, няма време“, заяви президентът.
Секретарят по правни въпроси на президента на проф. Емилия Друмева подчерта, че назначаване на ЦИК без председател не е възможно.
„Аз бих си позволила, сред „Има такъв народ“ има едно почтено име. Това е Камелия Нейкова. Тя е добър избор“, каза Мая Манолова.
„Нека всички си кажат мнението за подобна кандидатура“, призова Тошко Йорданов. БСП подкрепи тази кандидатура.
Христо Иванов заяви, че ГЕРБ трябва да има заместник-председател в лицето на Димитър Димитров. „Демократична България“ подкрепя кандидатурата на Камелия Нейкова.
„Има такъв народ“ предлага кандидатурата на Камелия Нейкова за председател ная ЦИК“, заяви Виктория Василева. От ДПС също подкрепиха Нейкова./Dariknews.bg

Още по темата