Англия дава по 2000 паунда на българи, които напускат страната доброволно

Англия дава по 2000 паунда на българи, които напускат страната доброволно

Освен 2000 паунда, доброволците получават и безплатен самолетен билет, но трябвa да отговарят на три условия

Българи могат да получат до 2000 паунда и безплатен самолетен билет, за да напуснат доброволно Великобритания. Това става възможно, след като британското правителството включи и европейските граждани в системата за доброволно връщане на чужденци в страните им. Условието е да са нелегално в Англия или да оттеглят молбата си за престой в Обединеното кралство. Освен това, да не са осъждани на повече от 12 месеца затвор.

Парите се дават чак след пристигане в родината. Целта е да се помогне на хората да започнат нов живот и да не опитват да се връщат на Острова, пише 24 часа.

“Гардиан” разкри, че европейските граждани тихомълком са включени в схемата за доброволно връщане на имигранти. Пред вестника представители на организации работещи с европейци в уязвимо положение във Великобритания коментират, че това решение противоречи на твърденията за пълно съдействие от страна на британските власти, за да могат хората от държави от ЕС да уредят статута си на уседналост в страната след Брекзит.

Крайният срок да го сторят е 30 юни, но напоследък зачестиха информациите, че въпросното разрешение за престой се изисква вече за наемане на работа или сключване на договор за наем.

“Някои хора могат да изберат да не получат статут и да не желаят да останат в Обединеното кралство след крайния срок. Ето защо писахме на заинтересуваните организации, че европейските граждани също могат да се възползват от схемата за доброволно връщане”, обясни говорител на вътрешното министерство.

Проучване на съвета за благосъстояние на имигрантите преди няколко месеца показа, че всеки седми все още не е кандидатствал за статут и не знае как да го направи. Това поражда опасения, че хиляди европейски работници в строителството, селското стопанство и домовете за социални грижи могат да загубят правото си на труд, ако не уредят законното си оставане в страната до края на юни.

Източник: Novavarna.net

Още по темата