Борисов натиска ЦИК срещу гражданите

Борисов натиска ЦИК срещу гражданите


Единна народна партия внесе жалба до Върховния административен съд срещу решението на Централната избирателна комисия за допустимите наименования, с които партии и коалиции ще могат да участват в предстоящите парламентарни избори на 4-ти април 2021 г. С решение № 1961-НС от 27 януари 2021 г., в т. 4 – II Правила за наименования или абревиатура, ЦИК е определила, че наименованието на коалиция може да съдържа само името на една или няколко от партиите в състава на коалицията.

Това решение противоречи на чл. 128 от Изборния кодекс, който предвижда такъв текст единствено за наименованието или абревиатурата на местна коалиция, но не и за коалиции, регистрирани в ЦИК за участие в избори за народни представители, посочват в жалбата си от ЕНП.

„Опитите на Борисов да смачка конкурентите си започнаха. Идваме, за да го изметем от власт и той се страхува“, коментира Валентина Василева – председател на Единна народна партия. Подобно решение грубо погазва възможността за ясно идентифициране на граждански организации и обединения, добили вече своята популярност и разпознаваемост в обществото със своите имена. „Това е пореден жалък опит на управляващата ни мафия да предпостави изборните резултати още на старта, това е очевидно за всички. Няма да допуснем да се дискриминира гражданското участие в предстоящите избори“, категорична е Валентина Василева. 

Още по темата