К-19 погуби Фидел Беев, известен ексдепутат и бивш кмет на Велинград

К-19 погуби Фидел Беев, известен ексдепутат и бивш кмет на Велинград

Бившият кмет на Велинград и депутат в 40-ото Народно събрание Фидел Беев загуби битката с COVID-19, съобщава „Марица“. Той е починал снощи в COVID отделението на велинградската болница, след усложнения на коронавирусна инфекция.
Фидел Беев беше противоречива, но емблематична за Велинград и региона личност.
През 2003 г. той бе избран за кмет на Велинград, но година по-късно прокуратурата в Пазарджик му повдигна обвинение за това, че неправомерно е доставял горива на общински обекти и­ детски градини за над 140 хиляди лева.
Осъден беше, докато е депутат в 40-ото Народно събрание през 2009 г., а след поредица от дела присъдата му от ефективна мина в условна. Това се случи чак през 2015 г., когато със свое решение Върховният касационен съд (ВКС) потвърди условната присъда на ексдепутата от ДПС – 2 години с 5-годишен изпитателен срок, постановена от Софийския апелативен съд през май 2011 г.
До последно Беев се занимаваше с бизнес във Велинград. Основна част от бизнес начинанията му бяха свързани с търговията с горива. Навремето беше собственик на верига от бензиностанции и газстанции.
В края на 90-те години фирма на фамилията Бееви приватизира автобусния транспорт на Пазарджик. Преди 10 години пък Фидел Беев лично разруши сградата на стара автогара в Пазарджик, качвайки се на багера.
След 2001-ва година стана собственик и спонсор на ФК Чепинец(Велинград), като преди това с лични средства основно реконструира стария и порутен с годините стадион на Велинград./БЛИЦ

Още по темата