Имунолог към ООН: Ваксината сама по себе си не може да прекрати епидемията

Имунолог към ООН: Ваксината сама по себе си не може да прекрати епидемията

Ваксината сама по себе си не може да прекрати епидемията. Трябва да спазваме мерките, докато постигнем чрез нея колективния имунитет, който ни трябва. Това заяви доктор Велислава Петрова, доктор по имунология, консултант по здравно законодателство към ООН и научен сътрудник в „Кингс Колидж“ в Кеймбридж, в ефира на бТВ по повод пандемията от COVID-19.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 18366

Над 5000 души са излекувани от коронавирус за 24 часа у нас
„Удивлява ме човешката логика – страхува се от ваксина, която има странични ефекти при 3% от хората с алергии, а не се страхува повече от вирус, при който смъртността е при  3-4% от болните“, категорична е д-р Петрова.
„Колективният имунитет се използва при ваксиниране, за да могат хората, които не могат да се имунизиран – да бъдат предпазени от хората, които имат възможност да си поставят препарат“, смята виросулогът. По думите ѝ развиването на подобен колективен имунитет може да се изгради чак в края на тази година.
„В Щатите имаме почти 2 млн. ваксинирани, а случаите на афилактичен шок са 21, така че е малко странно защо хората се притесняват. В случая е важно, че ваксината няма активен вирус. В нея има само малка част от генома на вируса, който дава на тялото ни информация как да си изгради имунитет. Няма как да причини имунна реакция“, посочи експертът.
Тя обясни, че при първа възможност би се ваксинирала, като не за нея няма значение кой от двата одобрени препарата, на Pfizer или Moderna ще ѝ бъде поставен.
„Те са доста сходни, има малки разлики. Като тип на действие и ефективност са горе-долу еднакви. Не се препоръчват за хора с алергии към някои от съставките или хора с анафилактичен шок. Руската ваксина и тази на Китай, проблемът при тях е, че няма достатъчно информация, те не са подали кандидатури нито към европейската, нито към американската асоциация“, обясни Петрова.
Тя обясни, че достъпът до одобрените препарати е ограничен на световно ниво и това не е проблем само в България.
„Мерките в страната работят досега. Но трябва да видим как ще се ограничи влизащите от Великобритания за да не се допусне разпространението на новия вид на COVID-19“, каза още тя./ Новини БГ

Още по темата