Бивш украински депутат: Чернобил може да се повтори

Бивш украински депутат: Чернобил може да се повтори

Шокиращи признания за състоянието на ядрената енергетика в Украйна и заплахите, които носи тя, направи бившият депутат от Радата Евгений Мураев. Видеото с речта е публикувано в YouTube канала на политика.

Ядрената енергетика на Украйна поражда безпокойство и може да доведе до катастрофа, каза Мураев. „Те не се страхуват от нас, но ние сме опасни. Виждате и чувате много експерти, които казват, че Чернобил може да се повтори“, предупреди ексдепутатът, цитиран от БГНЕС.

Мураев подчерта, че ядрената енергетика на страната е в „трагично състояние“. Всички регламенти отдавна са остарели и индустрията продължава да работи в административен режим, добави политикът.

Инцидентът в атомната електроцентрала в Чернобил се случи през нощта на 26 април 1986 г., експлодира реакторът на енергоблок № 4. Голямо количество радиоактивни вещества бе изпуснато в околната среда. Според заключенията на експертите, основната причина за инцидента са груби нарушения на правилата за експлоатация на атомната централа, извършени от персонала на четвърти блок.

Източник: Petel.bg

Petel.bg

704 публикации

0 коментари

Petel.bg – новините от Варна, България и света.

Още по темата