Германия изпраща Меркел с плюшени мечки, марципанови фигури и златни монети

Германия изпраща Меркел с плюшени мечки, марципанови фигури и златни монети

Парламентарните избори в Германия прекратяват 16-годишната ера на управлението на Ангела Меркел. Още преди края на задълженията на настоящия канцлер, в Германия вече се продават редица сувенири и сладкиши, посветени на работата ѝ като канцлер.

Плюшено мече

Фабрика за плюшени играчки в град Кобург (федерална провинция Бавария) измайстори мече, чийто прототип е Меркел. Играчката е висока около 40 см и носи яркочервено сако и черни панталони. На врата ѝ има мъниста, боядисани в цветовете на националния флаг на Германия. Лапите на играчката са сгънати във формата на ромб на нивото на талията, а прическата почти точно оприличава стила на самата Меркел.

Играчката струва € 189. Общо 500 копия са направени в изправено положение и 1 600 в седнало. Всичко е разпродадено на уебсайта на фабриката, но играчката все още може да бъде закупена в някои онлайн магазини. Едно от копията ще бъде представено на ръководителя на правителството на ФРГ. Меркел ще получи мечка номер 16, което символизира нейния мандат като канцлер.

Марципанова глава

Марципановата компания „Odenw lder Marzipan Konditorei“ лакомство във формата на главата на настоящия канцлер. Теглото на продукта, според производителя, е 50 г.

Ръчно изработеният десерт е с дължина 7,5 см, ширина 20 см, дебелина 1,5 см. Производителят призова „всеки, който иска да пожелае на германския канцлер успешно пенсиониране“, да купи сладкиша.

„Това е сувенир за феновете, както и за тези, които не са фенове на Ангела Меркел“, каза представителят на компанията Томас Зубер.

В същото време той уточни, че срокът на годност на фигурките от марципан е две години.

„Направихме ги така, че да издържат две години, така че хората да могат да удължат времето на Меркел с още две години“, добави Зубер, подчертавайки, че компанията ще направи около 500 от тези артикули.

Цената на един е 4,95 евро.

Златна монета

Лимитирана колекция от скъпоценни златни монети с лика на Меркел също беше пусната преди изборите. Цената на сувенира, както е съобщено на уебсайта на колекционерската къща MDM, е 49,95 евро.

Монетата с тегло 0,58 г и диаметър 12,5 мм е изработена от 999-каратово злато. Тя изобразява настоящия ръководител на германското правителство и посочва 2005 г. – годината на встъпването й в длъжност като канцлер. Издадени са 5000 екземпляра.

Фигура в Музея на мадам Тюсо

Музеят на мадам Тюсо Берлин също реши да отдаде почит на напускащия канцлер за дългогодишната ѝ служба на народа, като създаде восъчна фигура на главата на правителството на ФРГ. Меркел е поставена на фона на историческата сграда на Райхстага, където се събира Бундестагът (германският парламент). Тя носи карирана риза и туристически панталони в кремав цвят. Канцлерът държи в ръце синя раница и бейзболна шапка.

Създателите на фигурата искат да подчертаят откритостта, достъпността и близостта на главата на германското правителство към хората. Посетителите на музея ще могат да видят този експонат след изборите.

Източник: Актуално

Още по темата