Как двойно мутирал щам – големият страх за ковид, се сбъдна в Индия

Как двойно мутирал щам – големият страх за ковид, се сбъдна в Индия

Нов, двойно мутирал щам на коронавируса и 771 други бяха открити в проби, събрани от 18 щата в Индия. Сред тях са британският, южноафриканският и бразилския варианти.
Правителството обаче обяви, че няма връзка между скока на новите случаи на ковид-19 и откритите щамове. В сряда Индия официално отчете 47 262 новозаразени и 275 починали за ден.
Индийският консорциум по геномика на SARS-CoV-2 (INSACOG) – група от 10 национални лаборатории към Министерството на здравеопазването на Индия, извърши геномно секвениране на хиляди проби.
Т. нар. двойно мутирал коронавирус сбъдва един от най-големите страхове на учените. Той е резултат от смесването на два, вече мутирали варианта на патогена.
„Двойната мутация в ключови области на протеините може да увеличи рисковете, да позволи на вируса да заобиколи имунната система и да го направи по-инфекциозен“, обяснява пред Би Би Си вирусологът Шахид Джамил.
В случая са се смесили две мутации на шиповият протеин, който коронавирусът използва, за да прониква в човешките клетки.
Официално правителството на Индия призна, че анализът на пробите, събрани в западната част на страната, показва „увеличение на мутации E484Q и L452R“ в сравнение с декември миналата година.
„Тези мутации позволяват избягване на имунитета и повишена инфекциозност“, посочват от индийското здравното министерство.
Д-р Джамил добавя, че в Индия се развива нов вариант, „в който мутациите L452R и E484Q се събират“.
„Въпреки че в Индия са открити варианти, пораждащи загриженост и нов двойно мутирал щам, техният брой не е достатъчен, за да се установи пряка връзка или да се обясни бързото нарастване на случаите в някои щати“, гласи официалната позиция на индийското правителство.
С уникалното си географско положение, огромно население от близо 1,4 млрд. души, неравенство и бедност, Индия е идеално място за смесване на мутации на коронавирусната инфекция от цял свят.
Мерките за социална изолация и пренасочването на ресурсите на здравната система успяха да ограничат донякъде разпространението на ковид-19. За сравнение през септември миналата година в Индия имаше дни с по над 90 хил. нови случая. А в началото на 2021 г. броят на новозаразените за ден падна до около 10 хил.
Сега редица индийски щати отново връщат ограниченията, но както и по цял свят контролът върху новите щамове е по-труден.
С течение на времето вирусите натрупват мутации, които променят геномната последователност поради случайни репликационни грешки или като реакция на защитните механизми на гостоприемника, наречена РНК редактиране. Мутациите се определят като синоними, когато няма промяна в кодираната аминокиселина и несинонимни, когато протеинът се изменя. SARS-CoV-2 мутира със скорост от средно 2 несинонимни мутации на месец досега. Така новите варианти се различават от този в Ухан с над 20 аминокиселини.
Когато два различни варианта на коронавируса проникнат в една клетка и я инструктират да произвежда техните протеини, това може да доведе до комбиниране на мутациите. А с това и засилване на способността на патогена да избягва имунния отговор.
Все още не е ясно дали новият двойно мутирал щам, открит в Индия, е по-заразен и дали води до по-тежко протичане на ковид-19. Vesti.bg

Още по темата