Румен Радев: Надявам се, че няма да се превърнем в полицейска държава

Румен Радев: Надявам се, че няма да се превърнем в полицейска държава


„Най-важното е да няма полицейско насилие“. Това каза пред БНР президентът Румен Радев, който разговаря с граждани пред сградата на „Дондуков“ 2.

„Аз няма от какво да се страхувам. Какво да ме притеснява? Какво ще стане довечера? Най-важното е да няма полицейско насилие. Надявам се, че правителството няма да се компрометира и да се превърнем в полицейска държава“, допълни държавният глава.

По-късно група протестиращи се опита да блокира движението по бул. „Цар Освободител“ в София. Демонстрантите пресичаха непрекъснато пешеходната пътека пред сградата на Българската народна банка, но полицията успя да осуети блокадата.

При следващ опит обаче те успяха. Движението по булевардите „Дондуков“ и „Цар Освободител“ е блокирано от протестиращи, събиращи се в „триъгълника на властта“ за поредната вечер на антиправителствен протест в София. В района има засилено полицейско присъствие.

Протестиращ нарече „пореден автогол на правителството“ премахването на блокадите в страната и на възлови кръстовища в София. „През последния месец станахме свидетели как всяка тяхна следваща стъпка е грешка“, посочи той.

Десетки протестиращи се събраха и тази вечер на площада пред сградата на Община Пловдив. Те тръгнаха на шествие към сградата на Областната дирекция на МВР, за да изразят недоволството си от действията на органите на реда.

Нов елемент са лозунги срещу разпръскването на палатковия лагер от снощи, ситуиран на кръстовището до Баня Старинна, и категоричната забрана на полицията срещу опитите за блокиране на пътни артерии и нови палаткови лагери. Демонстрантите скандират лозунги за оставката и на новия министър на вътрешните работи Христо Терзийски. 

След премахването на палатковия лагер рано сутринта от едно от централните пловдивски кръстовища бяха съставени актове на 38 от участниците в блокадата. Нямаше упражнено насилие при специализираната операция.

Пореден протест и във Варна, след като и там беше премахнат палатков лагер сутринта. Хората са възмутени от преместването на лагера. Полицейското присъствие е засилено.

И тази вечер десетки недоволни от управлението на страната се събраха в центъра на Ямбол. Премахването на блокадите и палатковите лагери няма да спрат недоволството, заявиха протестиращи. Демонстрантите и тази вечер ще преминат по централните улици на града и за кратко ще блокират важни пътни артерии.

Установени са всички 40 участници в блокадата на магистрала „Марица” до граничния пункт „Капитан Андреево” на 4-ти август. Те ще бъдат глобени по Закона за движение по пътищата, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Хасково. Случаят е предаден на прокуратурата.

Още по темата