Германия продължава до септември предупреждението за пътуване до неевропейски страни

Германия продължава до септември предупреждението за пътуване до неевропейски страни


Германия ще продължи до края на август предупреждението си за пътуването до неевропейски държави, но ще вдигне контрола на границите с всички свои съседи в средата на юни, предаде Ройтерс.

Макар че кризата с коронавируса в много европейски страни донякъде отслабва, министърът на външните работи Хайко Маас уточни, че Германия още не разполага с процедури с останалия свят за оценка и координация на пътувания без потенциално неизчислим риск.

„Не можем и няма да рискуваме германски граждани отново да бъдат блокирани по света това лято или да има туристи, които се връщат в Германия с незасечен вирус“, заяви той.

Съзнавайки, че мнозина германци искат да пътуват за ваканцията си до дестинации като Турция, САЩ, Северна Африка и Югоизточна Азия, правителството ще обмисли отново предупреждението преди септември, добави Маас.

Берлин вече обяви, че от 15 юни ще отмени забраната за пътуване, засягаща страните членки на ЕС както и Великобритания, Исландия, Норвегия, Лихтенщайн и Швейцария, откривайки пътя за самостоятелни препоръки от страна на отделните провинции. Днес вътрешният министър Хорст Зеехофер заяви, че Германия отива още по-далеч и ще отмени граничния контрол с тези страни от 15 юни, като обаче предупреди, че ще преразгледа решението си, ако ситуацията с вируса се влоши.

Министърът съобщи също, че съществуващите правила за граждани на страни извън ЕС ще бъдат продължени до края на юни,

Още по темата