Трус във властта след напрежение между „Обединени патриоти“ и ГЕРБ

Трус във властта след напрежение между „Обединени патриоти“ и ГЕРБ

С отхвърлянето на предложението ни за доброволните формирования ГЕРБ едностранно денонсираха коалиционното споразумение. Това заяви пред журналисти съпредседателят на ПГ на „Обединени патриоти“ и зам.-председател на ВМРО Искрен Веселинов по време на брифинг в Народното събрание. По думите му ГЕРБ са отстъпили от консенсуса и са се повлияли от провокация на ДПС за доброволните формирования.
Той отбеляза, че позицията на ГЕРБ в зала е рязко променена във връзка с теста за доброволните формирования.
Това е наше отдавнашно виждане, залегнало в управлеската програма. Потвърдено на коалиционен съвет с ГЕРБ. Самите текстове, които трябваше да бъдат гласувани са далеч по-меки и далеч по-скромни като обхват от това, което ние виждахме и предлагахме, посочи Веселинов.
,,Има ли към ГЕРБ промяна в предпочитания от тях партньор за управление? ГЕРБ занапред ще изпълняват коалиционното си споразумение с нас или ще управляват по програмата или ще продължат да вършат услуги на ДПС?“, попита Веселинов.
,,Ако е така, предлагаме да официализират връзката си с ДПС и ние да излезем от управлението“, заяви той.
Веселинов сподели, че от „Обединени патриоти“ се чувстват освободени да подкрепят предложенията на ГЕРБ.
Ако търсите новината, че с коалицията е приключено, нямате я още, каза лидерът на НФСБ Валери Симеонов.
,,Въпросът за борбата с битовата престъпност е заложен в нашата програма още от 43-ото Народно събрание. След няколко заседания с МВР, ние успяхме без да е записано в програмата за управление, защото бяхме подкрепящата партия да наложим назначаването на около 2000 човека допълнителен щат към органите на МВР. Това беше продиктувано от битовата престъпност по селата.
В това Народно събрание при договарянето на условията за коалиционно правителство ние го прокарахме в програмата за управление. Това, което колегата Веселинов не ви информира, но може би още преди месец, месец и нещо преди епидемията с коронавируса, ние водихме разговори с представителите на управлението на ГЕРБ по отношение на неизпълнените задачи от коалиционното споразумение.
Един от ангажиментите, който беше поет от тях, беше да се ускори приемането на Закона за доброволчеството, или в случая като раздел от Закона за МВР. Странно е поведението на нашите партньори по един важен за нас въпрос, важен за коалицоонното правителство. Той е фактически стълб от програмата на управление“, коментира още Валери Симеонов./Новините БГ

Още по темата