Разрушителна война ще направи Газа неуправляема

Разрушителна война ще направи Газа неуправляема

Размириците и военните действия в ескалиралия конфликт между Израел и Палестина са били напълно предотвратими, но са допуснати много грешки от двете страни. Това мнение изрази в интервю за БНР Николай Младенов, доскоро координатор на ООН за мирния процес в Близкия изток. По думите му напрежението е било оставено да се трупа седмици наред, преди да се стигне до интензивните военни действия, на които сме свидетели в момента.

Младенов не вижда пространство за посредничество заради напредналата фаза на конфликта, но изрази надежда да се намери „пролука“ за медиация и намаляване на напрежението, защото случващото се ще има последици за региона за години напред.

Войната е на три фронта – единият е противопоставянето „Хамас“ – Израел, вторият – сблъсъците между евреи и араби, а третият – пропагандната война, описа ситуацията Младенов. Като дългосрочна опасност той открои много категоричната радикализация на населението и от двете страни на границата.

В миналото управлението на конфликта е било съсредоточено в това да се намали напрежението на границата на Газа. Сега обаче конфликтът е прелял и в Йерусалим, в светите места и определени квартали на града, в които живеят основно араби.

Блокираният мирен процес е в основата на днешните конфликти и размирици. „Абсолютно замразеният мирен процес, абсолютното отнемане на всяка надежда у хората, че чрез мир и преговори може да се реши конфликтът по начин, който да е взаимоизгоден и за двете страни. Това е реалността, с която конфликтът живее от много години. Хората губят надежда и се радикализират и от двете страни“, обясни Николай Младенов.

Без смислени преговори, които да позволят на лидерите и от двете страни да убедят населението, че мир е възможен, спиралата на радикализацията ще се засилва. Близкоизточният мирен процес във вида, в който международната общност го познаваше досега, е мъртъв отдавна, категоричен е дипломатът.

Вътрешнополитическият дебат в Израел отдавна не признава формулата „мир срещу земя“, обясни още той и допълни като усложняващ фактор това, че Газа и Западният бряг са под контрола на две съвсем различни групировки.

Относно ситуацията в ивицата Газа Николай Младенов заяви, че голяма част от съществуването на нормалния живот там се дължи на донорите, които „на изкуствено дишане поддържат икономиката на ивицата Газа, и на това, което Египет прави – това е кислородната линия на Газа в момента“.

Ако това, което виждаме в момента, продължи още една седмица или 10 дни, последствията ще бъдат много тежки, а разрушителна война ще направи Газа неуправляема, което вече няма да е само проблем на Израел, смята Николай Младенов.

Ключова роля в деескалацията на напрежението може да играе Египет. „Всички опити в миналото са показали, че натиснати отвън, страните не стигат до споразумение, което могат да изпълнят успешно в продължителен период от време“, посочи бившият външен министър.

Управлението на конфликта е единствената опция сега, но в средносрочна и дългосрочна перспектива то не може да продължи вечно, подчерта Младенов.

„Трябва да има разрешаване на конфликта, което да позволи на Израел да се отдели от палестинците и от палестинската бъдеща държава и те да живеят в мир в рамките на споразумения за сигурността, икономиката и т.н. Има възможност за това. Всички си дават сметка, според мен, че това е единственият път напред, но няма политическата воля“, обясни експертът.

Източник: Actualno.com

Още по темата