Лекарите от ВМА откриха важен детайл за ковид-19

Лекарите от ВМА откриха важен детайл за ковид-19

При операция на пациент, болен от ковид-19, лекарите от Военномедицинска академия откриха критично важен детайл за усложненията, причинени от коронавирусната инфекция.
Медиците влезли по спешност в специално обособената операционна зала за работа с такива пациенти заради влошеното състояние на 58-годишният болен с тежко протичане на инфекцията – с изразена дихателна недостатъчност, сатурация 75, с разгърната клинична картина на масивна двустранна пневмония, и придружаващи заболявания -артериална хипертония и леко изразена сърдечна недостатъчност.
Пациентът е бил диагностициран със силни болки и изстиване на десен долен крайник и е преценен от специалистите за спешно съдово реконструктивно лечение в неотложен порядък, поради напредващата клинична картина и риск от влошаване на здравословното състояние. Целта на интервенцията е била да се предотврати ампутация на крака.
Операцията продължила около 1,5 часа при спазване на всички протоколи за защита на болния, персонала и недопускане на разпространението на опасната инфекция в лечебното заведение.

„По време на операцията отстранихме тромботичните маси от магистралната артериална мрежа на десния долен крайник и възстановихме кръвотока. Но нещо много важно ни направи впечатление – пациентът не се повлияваше от стандартните дозировки на кръворазреждащи медикаменти, използвани при други подобни случаи, без наличието на ковид-инфекция”, посочват от ВМА.
Това налага използването на иновативен подход за овладяване на ситуацията и прилагане на много по-високи дози кръворазреждащи средства с цел лечение и профилактика на съдови усложнения при болните от ковид-19.
След самата операция пациентът приема много високи дози антикоагуланти и съдоразширяващи средства, като състоянието му е стабилно.
Екипът на Клиниката по съдова хирургия, ръководена от проф. Кузман Гиров, е в процес на разработване на алгоритъм за работа при такива болни с цел профилактика и лечение в хирургичните клиники, както и подобряване на качеството на предоставяната медицинска грижа./ Вести БГ
 

Още по темата