Съдът бутна отказа на пловдивския кмет за гражданско шествие навръх 6 септември

Съдът бутна отказа на пловдивския кмет за гражданско шествие навръх 6 септември

Шествие извън официалната програма на Община Пловдив под мотото „Национален поход на Съединението” ще започне в 19 часа от пл. „Централен” навръх 6 септември. Това съобщи за „Марица“ председателят на сдружение „Аз обичам Пловдив” Любомир Чакъров, известен с гражданското участие в протестите срещу правителството и главния прокурор.
Шествието ще бъде патриотично и в него ще се включат родолюбиви българи, а не с политически цели, уточни Чакъров. Той е внесъл уведомление за събитието в Общината на 28 август.
Кметът на Пловдив Здравко Димитров е издал отказ за мероприятието с мотив, че по същото време вече са предвидени други събития, свързани с честването на националния празник и Деня на Пловдив. Чакъров обаче е обжалвал отказа пред Административен съд – Пловдив. С решение от днес магистратите отмениха отказа на Общината.
Административният съд счита, че той не е мотивиран. Магистратите цитират чл. 12, ал. 2 от ЗМСМА, според който кметът може да наложи забрана в срок от 24 часа от уведомяването. Той обаче не е спазен. Освен това съдът посочва още един аргумент – провеждането на събранието, митинга или манифестацията може да се забрани, когато има несъмнени данни, че са насочени към насилствено изменение на конституционно установения ред или срещу териториалната цялост на страната; застрашават обществения ред в съответното населено място; че застрашават народното здраве при предварително обявена епидемична обстановка или нарушават правата и свободите на другите граждани.
В отказа на кмета за шествието не е посочен нито един от тези мотиви.
Това означава, че няма пречки шествието да се проведе.
То ще започне пред Военния клуб с възстановка на историческите събития в Пловдив, в която участва комитет „Родолюбие”. В 20,30 часа на пл. „Съединение” се организира традиционната заря-проверка. Шествието ще завърши до кръстовището на бул. „Руски” и „Шести септември”.
„По време на патриотичното ни мероприятие протестните действия са забранени, за да почетем празника на Съединението. Който наруши уговорката, лично аз ще го изведа от шествието. Единственото, което искаме, е органите на реда да осигурят спокойното протичане на мероприятието, както и спокойствието на всички останали в този ден”, коментира Любомир Чакъров. Той счита, че Здравко Димитров е бил подведен при съставянето на отказа.
Участниците в шествието могат да носят национални знамена и шапки със символите на България, но не и да викат „Оставка” или да нарушават реда, предупреди Чакъров./Вестник Марица

Още по темата