Искри прехвърчат между Радев и ДПС заради Кирил Петков

Искри прехвърчат между Радев и ДПС заради Кирил Петков

За втори път провеждаме консултации за съставяне на кабинет. Това заяви президентът Румен Радев в началото на срещата си с ръководството на ДПС.
На всички е ясно, че страната е изправена пред комбинации от кризи, които искат държавническо отношение, прозорливост от всички партии за съставяне на редовен кабинет.
Само редовният кабинет с широка парламентарна подкрепа може да изведе страната от задаващите се кризи. За това са нужни диалог, държавническо поведение и компромис. Това са ценности, които не са чужди за вашата партия.
Базирайки се на вашия парламентарен опит, за нас е важно вашето мнение и какъв трябва да бъде подходът“, заяви Радев.
„Наистина, страната е изправена пред множество кризи – и здравна, и социална, и икономическа. В момента е факт и политическата криза“, заяви от своя страна лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.
„Очертават се още допълнителни кризи, които се предизвикват от поведението на различни фактори в политическите процеси в страната.
Още след изборите за 45-то НС ние заявихме, че с изборите българските граждани заявиха промяна. И още тогава заявихме, че страната има нужда от стабилност. Тогава бяхме заявили безусловна подкрепа на новите партии в НС, за да има редовен кабинет.
Позициите ни след изборите за 46 НС малко се промениха. Нашата заявка бе, че безусловна и непотърсена подкрепа от наша страна няма да има. Няма да отстъпил от условието си – възстановяване на нормалността в политиката и на демокрацията в страната. Това не бива да става с недемократични и противоконституционни инструменти.
Страната има нужда от редовен кабинет. Ние имаме аргументи, които най-вероятно ще бъдат по-различни от вашите.
По повод думите на Радев, че ДПС са напуснали заседанието на КСНС, Карадайъ заяви, че го е направил, защото последното, което президентът е казал, е, че теми, които не са в дневния ред на заседанието, не могат да бъдат допуснати за разглеждани. „Дневният ред не включваше актуализация на бюджета“, заяви той.
Лидерът на ДПС обясни, че е попитал икономическия министър кога и дали се е отказал от канадското си гражданство.
„Да си гражданин на България не значи само да имаш български паспорт. Аз веднага направих среща с г-н Петков и говорих с него по темата. Кирил Петков категорично ми заяви, че има една родина майка – България“, заяви Радев.
По-рано президентът проведе консултации с ръководството на „Демократична България“. След края им Христо Иванов заяви, че третият мандат трябва да се реализира в рамките на партиите извън ГЕРБ и ДПС./БЛИЦ

Още по темата