Манолова скастри Слави пред президента и каза какво правителство ще подкрепи

Манолова скастри Слави пред президента и каза какво правителство ще подкрепи

След проведения консултативен съвет на 16 август и след двата неуспешни опита на най-голямата политическа сила ИТН да сформират правителство, не смятаме, че цената на политическата безотговорност трябва да се плаща от обикновените граждани.
Това заяви лидерката на ИБГНИ Мая Манолова преди старта на консултациите при президента Румен Радев за сформиране на стабилно правителство с третия мандат.
По думите на Манолова в ИБГНИ виждат три големи риска за страната „Това са мигрантския риск, четвъртата вълна на К-19 , това е социалното напрежение, което вече се усеща заради драстичния ръст на ток, парно, вода и основните продукти на пазара. Бих добавила и още един – това са пожарите. Ужасът в Родопите наистина е огромен“, каза Манолова.
„Всичко това изисква държавническото отношение. Тези четири риска все още не са, но вероятно през есента ще се превърнат в три големи кризи. Смятаме, че политическите сили нямат право да проявяват политическо нехайство и инат предвид проблемите пред държавата и българските граждани.
Смятаме, че е неуместно и нечестно сега да се търсят политически дивиденти, да се вкарва държавата в предизборна кампания и с цел електорално предимство да се поставя риск на живота на българските граждани“, продължи тя.
По думите на лидерката на ИБГНИ, за преодоляването на тези рискове разполагаме с три инструмента.
„Актуализация на бюджета. Решенията са в актуализацията на бюджета . Пенсионерите чакат преизчислението, бизнеса чака подкрепата, медиците чакат също. Много скоро ще имаме голяма нужда от тях. Ще подкрепим актуализацията и ще настояваме за отговорност и от останалите партии.
По отношение на мигрантския натиск ние представихме нашата визия за непосредствени действия, които трябва да бъдат извършени от институциите. И третото изключително важно действие е създаването на стабилно правителство, което макари с времеви срок до следващата пролет да даде спокойствие на БГ гражданите и да даде решения за предстоящите рискове и кризи“, каза Манолова.
Тя бе категорична, че хората искат стабилно правителство на основата на служебния кабинет. „Това са верните решения. По отношение на опитите на първата политическа сила, суверенът ни постави тежка задача – няма политическо предимство нито една партия. Ние заявяваме пред вас: ОТ ИБГНИ направихме всичко възможно да бъде сформирано правителство с първия мандат.
Направихме всякакви компромиси, отказахме се от позиции и политически интересни. Но едноличните решения, доминацията на силата, отказа да има подписано споразумение, в което да бъдат фиксирани приоритетите и липсата на публичност на разговорите – всичко това доведе до нереализирането на правителство с първия мандат“, обясни лидерката на ИБГНИ.
Опитът с тртетия мандат трябва да избегне всички тези грешки на ИТН.
„Затова ние имаме подробна пътна карта. Затваряме категорично, че независимо на коя политическа сила ще бъде връчен третия мандат, ние ще положим всичките усилия той да бъде реализиран. Ще настояваме обаче разговорите да протекат пред очите на българските граждани. А не до махленски реплики и понижаване нивото на парламента“, каза Манолова.
Тя бе категорична още, че доверието на българските граждани към служебните министри е огромно и сега е момента да слушаме хората. /Blitz.bg

Още по темата