Пътуване от България за Германия само с предварителна регистрирация

Пътуване от България за Германия само с предварителна регистрирация


От 8 ноември всички, които 10 дена преди влизането в Германия са пребивавали в рискова зона – класифицирана като такава от Robert Koch Institut, са длъжни преди пристигането си в Германия да се регистрират на HTTPS://WWW.EINREISEANMELDUNG.DE/ (сайтът е активен от 08 ноември 2020 г.) и да носят копие на направената регистрация. След пристигане в страната са длъжни веднага да влязат в карантина за период от 10 дни, както и да уведомят местните здравни служби за пристигането си и влизането в карантина.
Възможно е скъсяване на периода на карантината, но най-рано след 5-ия ден: ако след петия ден бъде направен тест, чийто резултат е отрицателен, карантината може да бъде предварително прекъсната.
Същевременно, тъй като въвеждането на разпоредбата е в компетенциите на всяка отделна федерална провинция, са възможни различия. Проверка на разпоредбите на отделните федерални провинции на: HTTPS://WWW.BUNDESREGIERUNG.DE/BREG-DE/THEMEN/CORONAVIRUS/CORONA-BUNDESLAENDER-1745198.

Като част от превенцията срещу коронавирусната инфекция от 1 ноември 2020 г. Германия обявява цялата територия на България за „рисков регион“, което налага ограничителни мерки за пътуващите от страната ни граждани. По информация на посолството ни в Берлин за всички, които пристигат в Германия от „рисков регион“ и през последните 14 дни са имали престой в такъв, е в сила задължително изискване за тест за коронавирус. Само наличието на отрицателен тест е основание за освобождаване от 14-дневна домашна карантина. Карантина не се прилага за пътували транзит през „рисков регион“.

До 1 ноември 2020 г. в списъка на рисковите региони от България на института „Робърт Кох“, за които се изисква отрицателен тест за коронавирус, са областите София – град, Благоевград, Разград, Сливен и Търговище. 

Още по темата