29 милиарда евро за България, ето как са разпределени парите

29 милиарда евро за България, ето как са разпределени парите

Общо 29 милиарда евро се очаква да влязат в България според Европейски план за възстановяване на стойност 1,85 трилиона евро!
16,7 милиарда евро от тях идват по финансовата рамка на ЕС за период 2021-27 година. Как са разпределени те?
Кохезионна политика – 8,78 милиарда евро, Преки плащания ОСП – 4,98 милиарда, Развитие на селските райони – 2 милиарда евро, Миграция и сигурност (общо 3 фонда) – 239 милиона евро, Фонд за справедлив преход – 668 милиона евро и АЕЦ-Козлодуй – 56 милиона евро.
Другите 12,3 милиарда евро са по линия на „ЕС от ново поколение“. 9,2 милиарда от сумата е във вид на грантове, а останалите като заеми.
Те се разпределят както следва: Инструмент за възстановяване и устойчивост – 6,13 милиарда евро, от които 3,1 милиарда заем. REACT-ЕU за възстановяване от COVID-19 на стойност 692 милиона евро, Фонд за справедлив преход – 2,02 милиарда евро, Допълнително финансиране на селските райони – 376 милиона евро, а останалите пари отиват за Допълнително укрепване на InvestEU, Програма „Здраве“ и др.
Парите за „ЕС от ново поколение“ Европа ще търси от международни финансови институции, се казва още в презентацията.
Предложението е на Европейската комисия и ще бъде обсъждано на техническо ниво на 18-19 юни. България обаче ги намира за справедливи. Правителството напомня, че страната ни е от четирите с увеличен бюджет за Кохезионна политика. Също така, вноската ни за същия период ще е само 3,3 милиарда евро./Вестник Марица

Още по темата