България и Полша са за повече инвестиции по инициативата

България и Полша са за повече инвестиции по инициативата


Екатерина Захариева и Беата Дашинска-Музичка.

България и Полша ще работят заедно за привличане на повече инвестиции в региона в рамките на инициативата „Три морета“. За това са се договорили вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева и председателят на Надзорния съвет на Инвестиционния фонд на Инициативата „Три морета“ Беата Дашинска-Музичка. 

Беата Дашинска-Музичка, която е и изпълнителен директор на Полската държавна банка за развитие, е у нас по покана на „Българска банка за развитие.“ АД, която от декември 2020 г. е акционер в Инвестиционния фонд на Инициативата „Три морета“ с ангажимент в размер на 20 млн. евро.

„За страни като България инвестициите в енергетика са от изключителна важност“, отбелязва Екатерина Захариева, която е и национален координатор на инициативата „Три морета“, на която председател тази година е България. В разговора външният ни министър е акцентирала върху проекта за разширяване на подземното газохранилище в Чирен, ключов за целия регион. Той е сред четирите проекта, които България предлага за реализиране в рамките на Инициативата.

Екатерина Захариева е подчертала необходимостта от по-голям целеви капитал на Инвестиционния фонд, който да успее да покрие нуждите на региона и е изтъкнала желанието на нашата страна да прокара програмата за изпълнение напред в рамките на българското председателство.

В разговора е била отбелязана необходимостта от взаимно допълване между инвестиционната политика на фонда с финансиране по инструменти и програми за сближаване на ЕС, възможностите за финансиране от Европейската инвестиционна банка, както и привличането на частни инвестиции от САЩ, Германия, Великобритания и Япония.

Към момента акумулираните средства от акционери във фонда са около 1.2 млрд. евро, които ще бъдат инвестирани под формата на рисков капитал в приоритетни проекти за страните от региона между Балтийско, Адриатическо и Черно море.

 

„Три морета“

е политически проект на ниво държавни глави на държави членки на ЕС от Централна и Южна Европа: Австрия, България, Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия, Словения, Унгария, Хърватска и Чешката република. 

Целта на „Три морета“ е да насърчи сътрудничество между страните по оста Север-Юг  и създаването на по-голяма свързаност между тях в областта на енергетиката, транспорта, комуникациите, информационните технологии, бизнеса.

Още по темата