18 страни са предали плановете си за възстановяване в ЕК

18 страни са предали плановете си за възстановяване в ЕК


Осемнадесет страни членки на ЕС вече внесоха своите планове за възстановяване, съобщават от Европейската комисия.

Първата, която направи това, бе Португалия. Това бе логично, тъй като страната е ротационен председател на Европейския съвет и искаше по този начин да даде добър пример на другите държави.

Днес своя Национален план за участие в разпределението на парите от гласувания пакет от 750 млрд. евро за възстановяване, внесе и Кипър.

В Европейската комисия очакват плановете за възстановяване на Чехия, Естония, Нидерландия, Финландия, Румъния, Швеция, Ирландия, Малта. За съжаление сред тях е и България.

От Брюксел отново отбелязват, че по-важно е да се представят качествени планове от страните, а не толкова да се следва срокът. Крайният срок за внасяне на тези проекти бе 30 април, но по-късно беше уточнено, че всъщност плановете могат да бъдат подавани до 2022 година.

Разбира се, който по-рано представи своя план, ще може да разчита и документът да бъде разгледан по-рано. А това е важно за разпределението на парите. Процедурата предвижда ЕК да се произнесе по представените проекти в рамките на два месеца, а след това и Европейският съвет да даде „зелена светлина“ на националния план.

А това означава, че „одобрената“ страна от общността ще може да получи парите си от фонда за възстановяване още преди края на тази година.

Още по темата