ЕС обмисля нови санкции срещу Русия и не иска среща с Путин

ЕС обмисля нови санкции срещу Русия и не иска среща с Путин


Европейският съвет възложи на Европейската комисия да проучи допълнителни възможности за нови икономически санкции срещу Русия. Това се посочва в заключенията, приети тази нощ от държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС в Брюксел.

ЕС отбелязва нуждата от твърд съгласуван отговор на всяко следващо злоумишлено и незаконно действие от руска страна. Европейският съвет поставя задачата да се проучат възможности за налагането на допълнителни ограничения срещу Русия, включително в областта на икономиката.

Отбелязва се, че ЕС остава открит за сътрудничество с Москва по въпроси от взаимен интерес като обстановката в Либия и Сирия, ядреното споразумение с Иран. Европейският съвет изразява очакване Русия да покаже политическа воля и да спре действията срещу ЕС, европейските държави и други страни, съобщи БТА.

Междувременно държавните и правителствени ръководители на страните от Европейския съюз не подкрепиха идеята на германския федерален канцлер Ангела Меркел да проведе среща на върха на ЕС с участието на руския президент Владимир Путин.

Инициативата е била подкрепена от френския президент Еманюел Макрон.

Беше много подробна и трудна дискусия. За пореден път решихме при какви условия сме готови да работим и да си сътрудничим по-тясно с Русия. Днес не е постигнато споразумение за спешна среща, заяви Меркел.

Според „Политико“ най-остро са се противопоставили страните от ЕС, разположени най-близо до Русия – като Полша, Естония, Латвия и Литва. Именно те са успели да прокарат по-острия тон към Москва в заключенията от срещата.

Още по темата