„Време е за промяна, не за подмяна” е мотото на 23-ия ден на антиправителствени протести

„Време е за промяна, не за подмяна” е мотото на 23-ия ден на антиправителствени протести


„11 години стигат, време е за промяна, не за подмяна“. Това е мотото на 23-тата поредна вечер на антиправителствен протест в София. Около фонтана пред президентството вече се събират хора. Исканията остават същите – оставка на правителството и на главния прокурор. „Очакваме да се оправят нещата, да си оправим бъдещето“, споделиха протестиращи.

Трети ден продължава блокадата на Орлов мост в София с искане за оставка на правителството и на главния прокурор. Демонстрантите отказват да освободят възловото столично кръстовище въпреки призивите на полицията. Те ще останат в палатките до изпълнение на исканията, но са готови и на разговори с властимащите, за да бъде очертан работещ план.

От партия „Волт“, от движението на Мая Манолова „Изправи се.БГ“ и от Движение „България на гражданите“ възприеха като заплаха заявеното по-рано през деня от столичната полиция, че ще втвърди тона към протестиращите.

„Има много спекулации, че протестиращите са блокирали Орлов мост и Министерски съвет. Това не е така. Орлов мост и Министерски съвет са блокирани от господин Борисов и господин Гешев и докато те не си подадат оставката, те ще останат такива. И нещо друго да кажа. Дойдоха днес коли на „Общинска полиция“ тук“, обясни Димитър Делчев от ДБГ.  

“Усещаме как госпожа Фандъкова се готви да се превърне в бухалка срещу протестите. Протестите всеки ден пропускат и линейки, пропускат и полицейски коли, пропускат всички специализирани коли и майки с деца. Протестиращите са тук, защото те са на ценностен протест, исканията са им напълно ясни. Стига провокации, стига опити за преговори. Докато няма оставки, това ще продължава“, допълни той.  

Затворено е движението в отсечката между бул. „Васил Левски“ и Орлов мост. Там има полиция, която отклонява трафика. Връзката на бул. „Княз Ал. Дондуков“ и бул. „Тодор Александров“ е свободна за движение. Затворена е частта по бул. „Цар Освободител“ пред Министерския съвет, където също има палатки.

Напрежение възникна по-рано днес на Орлов мост. Задържан е пиарът на бившата кметица на столичния район „Младост” Десислава Иванчева – Петър Кърджилов. Причината, според свидетели, е заради пререкания с възрастна жена, която се е опитала да премине през блокадата. Кърджилов, както и възрастната жена бяха отведени в Първо РУП за изясняване на ситуацията.

На място възрастната жена заяви, че е ударена от млад мъж от протестите. Жената се възмущава от това, че кръстовището е блокирано. Тя заяви, че е гласувала за правителството.

Протестиращите заявиха от своя страна, че възрастната жена от час обикаляла Орлов мост и псувала протестиращите, размахвала бастун и дори ги замеряла с него. Това е предизвикало по-острата реакция на арестувания малко по-късно мъж.

Задържаният тази сутрин Петър Кърджилов е отказал да му бъдат направени тестове за употреба на алкохол.

През нощта не е имало инциденти, само е имало случай на вандалщина, на която полицията е реагирала, но тя не е била свързана с протеста, напротив, протестиращите сигнализирали полицията за проблем.

Сутринта на Орлов мост бяха Красимир Димитров, който е директор на дирекция „Аварийна помощ и превенция“ към Столичната община, както и Тони Тодоров от СДВР, зам.-директор на „Охранителна полиция“. Те бяха при хората, за да ги помолят да могат да пускат поне градския транспорт, защото по думите на Димитров градският транспорт се движи с огромно закъснение, автобусите и тролеите също трябва да минават през Орлов мост. Тони Тодоров подчерта, че блокадите са незаконни и диалогът с протестиращите за пускане на движението по възловите места продължава.

Част от хората, които са на палатки, казаха, че няма как да освободят пространството, защото смисълът на протеста е наистина да има блокиране на улици, а освен това Бойко Борисов и правителството още не са подали оставка.

Красимир Димитров припомни отново, че сегашните протести нямат уведомление в Столичната община и на практика не са регламентирани.

Още по темата