Маска, дистанция, проветряване и дезинфекция

Маска, дистанция, проветряване и дезинфекция


Задължително носене на маска, дистанция, проветряване и дезинфекция, включително и на повърхностите.

Това са част от мерките, които ще важат и за предстоящите избори на 11-и юли.

Централната избирателна комисия прие решението на базата на предписанията на министъра на здравеопазването и на Държавния здравен инспектор, разработени за гласуване в условията на пандемия.

Ще се даде възможност на избирателите, които желаят, да ползват ръкавици, включително да гласуват с тях и на машина.

Въвежда се изискване за спирта за дезинфекция на устройствата за гласуване и на смарт картите. 

„Екраните на машините и смарт картите се почистват само със 75 процента етилов спирт, защото знаете и от опита, който имаме в частичните местни избори, когато се ползва дезинфектант гелообразен и се натрупва върху ръцете на избирателите или самият такъв дезинфектант се използва за смарт картите, знаете, че се унищожават, както стана в Плевенско, в Ясен и трябваше да се закупят нови, или се създава филм на екрана на машината, който също пречи да се използва екрана“, обясни говорителката на Комисията Росица Матева..

На входа на сградата, където ще са разположени избирателните секции за гласуване, ще се измерва телесната температура на влизащите с безконтактни термометри.

Хора с наднормена температура и грипоподобни симптоми няма да се допускат във вътрешността.

Член на Районната избирателна комисия ще съблюдава спазването на противоепидемичните мерки при предаването на изборните книжа след края на изборния ден.

За да няма струпване на хора, РИК съвместно с областните администрации трябва да осигурят достатъчно големи зали.

Личното мнение на Росица Матева е, че в зала „Арена Армеец“ не бива да се приемат едновременно секционните комисии от два района, както бе на предходните избори от 4-ти април.

„Защото това е едно помещение, в което се събират изключително много хора и личното ми мнение е, че трите районни избирателни комисии в София трябва да приемат в отделни зали, всяка една отделно, за да могат да бъдат осигурени тези мерки“, посочи тя.

Още по темата