Истината за смачканото разследване за отравянето на Емилиян

Истината за смачканото разследване за отравянето на Емилиян


Вече втори ден новината за българската връзка при два пъти взривяваните складове за боеприпаси в Чехия през 2014 г. не слиза от информационните емисии на всички медии.  Информацията, че чешките власти са разкрили участие на руското военно разузнаване (ГРУ) във взривовете във Връбьетице, с цел да бъдат ликвидирани доставки  за Украйна.

На 16 октомври 2014 г. тук избухват 50 тона складирани муниции, а два  месеца по-късно на същото място избухват 13 тона муниции., при които загиват двама души -служители на „Имекс груп“. Стана ясно, че това е фирмата, която е наела дългосрочно военния склад от държавна фирма на Министерството на отбраната на Чехия. Стана ясно, че организатор на сделката по това време е българският оръжеен индустриалец Емилиян Гебрев.

Както в. „Банкеръ“ не веднъж е „пророкувал“ , вече става неоспорим фактът ,че руските служби отдавна са насочили  мерника си към  Гебрев. Едва ли е случайно, че шест месеца след експлозията именно той става обект на покушение в София. И докато службите в цяла Европа се ангажираха с разследвания и повдигане на обвинения на похитените с Новичок, у нас прокуратурата още през миналата година спря разследването по случая с отравянето на Гебрев.  Още тогава оръжейният индустриалец каза през в. „Банкеръ“, че държавното обвинение  не желае да проучи кой е имал интерес от извършването на всичко това. Но още тогава изложи и своята версия по случая – той подчерта връзка с износа на оръжия от „Дунарит“ за Украйна.

Сега просто чехите повдигнаха завесата, която нашите власти вече пета година държат здраво спусната.  

По този повод от компанията на Гебрев – „Емко“  изпратиха  прес съобщение, което цитираме дословно:

„ Във връзка с повишения медиен интерес, след разкритията на чешкото правителство за участието на агенти на руските специални служби в терористични действия на територията на Чешката Република, считаме за необходимо да се заяви следното:

1.Усилията на властите на Чешката република за защита на сигурността на държавата и на нейните граждани заслужават най-високо признание. Провежданото от тях разследване на терористичния акт на тяхна територия и резултатите от него са пример на решителни действия в тази насока.

2.Групата компании „ЕМКО“ е сред най-големите производители на боеприпаси в Европа. Тя има широк кръг от партньори, с които поддържа отношения, стриктно регулирани от законодателството на ЕС и от съответните национални регулаторни режими и органи. Сред тях са и партньори от Чешката Република.

3.Украйна е суверенна държава с всички легитимни права да организира своята отбрана и върху доставките на военни материали за нея няма никакви ограничения. За Украйна доставят правителства и частни компании от цял свят в т.ч. от Централна и Източна Европа. На този фон, доставките от България са били пренебрежимо малки, ако въобще ги има.

4.Твърденията, че унищожените от терористичния акт в Чехия през 2014 г. боеприпаси са били предназначени за реекспорт от ЕМКО за Украйна не отговарят на истината. Нещо повече, ЕМКО никога не е изнасяло за Украйна боеприпаси с произход от Чехия. Това е документално доказано.

5.В периода месеци преди, по време на и поне година след взривовете в Чехия, ЕМКО не е извършвало, и не е планирало извършването на транспорт на имущество от въпросните складове, нито към България, нито към която и да било друга страна. Припомняме, че транспортирането на военно имущество, особено на взривни материали е сложен процес, изискващ продължителна подготовка и значителен документален обмен с органите на изпращащата и получаващата страна, като и на транзитните страни, през които би трябвало да преминат материалите. Документите в архива на ЕМКО изцяло опровергават версиите даже за намерения за такъв транспорт между м. април 2014 г. и м. декември 2015 г.

6.До днес никакъв разследващ орган не се е обръщал към ЕМКО за информация по въпроса. ЕМКО отново заявява своята готовност да сътрудничи с разследващите органи на Чехия и на други съюзни държави за установяване на истината по случая. ЕМКО разбира се е готов да сътрудничи и с българските разследващи органи, ако те проявят интерес.

7.Предположенията относно мотивите и причините за взривовете трябва да бъдат изяснени от разследващите органи на Чехия. Както се вижда от направените досега публични заявления, включително от официални лица, съществуват редица противоречиви и дори взаимоизключващи се тези.

8.Това, за което вече има убедителни доказателства обаче, са участниците в терористичните актове както при взривовете в Чехия през 2014 г. така и при атаките с Новичок в България през 2015 г. и във Великобритания през 2018 г. Очевидно всички те са агенти на една от организациите на руските специални служби.

9.Българските власти би трябвало активно да се включат в това разследване. Основание за това са не само нашите съюзни отношения с Чехия, а и други наши съюзници по линия на НАТО и ЕС. Българските власти продължават да са длъжник в това отношение преди всичко на своите граждани.

10.Независимо от театралните  разкрития на второстепенни руски агенти на територията на България в последните месеци, двуличното отношение на правителството на Бойко Борисов и на висши прокурори по тези въпроси е добре известно. България рязко контрастира с останалите страни от НАТО в действията си срещу подривните действия на руските специални служби. През 2018 г. правителството на Борисов остана единственото, което не сподели солидарността на съюзниците от ЕС и НАТО след атентата в Солсбъри през 2018 г., при все, че негови граждани бяха вече станали жертва на руския Новичок.

11. Правителството на Борисов и ръководството на Върховната касационна прокуратура (ВКП) вече няколко години продължават да мълчат, да саботират и всячески да омаловажават разследването на терористичния акт срещу 3-ма свои граждани, известен още като „Българският Новичок“ през 2015 г. Те не търсят и помощта на съюзниците, както това направиха Великобритания и Чехия. Тях ги е страх от интернационализацията на този проблем. Причините за замитането на следите по това разследване вече се проясняват.

12. Припомняме също така, че само дни преди терористичния акт с Новичок срещу 3-мата български граждани в края на м. април 2015 г. в България имаше два инцидента, при които бяха взривени складови и производствени мощности на държавното предприятие ВМЗ „Сопот“. Взривовете съответно на 21 март и 15 април 2015 г. бяха характеризирани тогава от официалните власти като „саботаж“. Досега не е известно дали е имало разследване на тези инциденти и докъде са стигнали. Известно е само, че те също са се случили в период, когато оперативните агенти на руските специални служби са  действали на територията на България като у дома си“.

Остава и някой да обърне внимание на всичко това. 

 

 

Още по темата