Русия гони български дипломат в отговор за изпъден руски шпионин

Русия гони български дипломат в отговор за изпъден руски шпионин

Посланикът на Република България в Руската федерация Атанас Кръстин бе поканен днес в руското Министерство на външните работи. Там на протоколна среща му бе връчена нота, с която български дипломат от посолството се обявява за персона нон грата и трябва да напусне страната до 72 часа. Мярката е мотивирана като реципрочна спрямо действията на българската страна, която на 18 декември обяви руски дипломат, акредитиран в София, за персона нон грата за действия, несъвместими с неговия статут, представляващи престъпление по НК.
Българският дипломат в Москва ще спази дадения му срок за напускане на страната, който тече от днес в 14 ч московско време. Според ТАСС това е подполковник Митко Борисов, помощник на военния аташе при посолството на България в Москва.
От външното министерство на Русия уточниха, че тази стъпка е предприета в отговор на решението на България да изгони военното, въздушното и морското аташе в руското посолство в София на 19 декември.
Той стана шестият руски дипломат, изгонен от България през последните две години. Той се е занимавал с разузнавателна дейност в страната от 2017 г., като е събирал информация, включително за участието на американски военен персонал в учения в България./Dariknews.bg

Още по темата