Гърция въведе нови строги мерки срещу пандемията

Гърция въведе нови строги мерки срещу пандемията


В Гърция влизат в сила  нови, по-строги мерки срещу разпространението на коронавируса. Правителството на Кирякос Мицотакис се принуди да обяви нови ограничения заради  нарастващия брой заразени и недостатъчния брой ваксинирани. Голяма заплаха е и новия щам Делта, които се разпространява много по-бързо от другите варианти. 

Премиерът обяви в телевизионно обръщение,  че ваксинациите срещу COVID-19 вече са задължителни за здравните работници и персонала в домовете за възрастни хора. Мярката за последните влезе в сила незабавно, докато за служителите в болничните срокът за имунизация срещу коронавирус е изтеглен до 1 септември. Към задължителната ваксинация за персонала на домовете за възрастни, войниците и здравните работници, новият пакет от мерки засяга заведенията за хранене и културните институции.

До края на август всички помещения на закрито, нощни клубове, барове, кина и театри ще приемат само ваксинирани посетители. Те също така ще бъдат ограничени за броя на хората, които ще могат да посрещат. Всички ваксинирани граждани трябва да имат дигитален сертификат за ваксинация, който ще трябва да покажат на персонала.

Премиерът упрекна, онези които отказват да ес ваксинират. 

„Няма да блокираме страната отново заради някои. Не Гърция е в опасност, а неваксинираните гърци“, подчерта Мицотакис.
 

Още по темата