Путин внесе законопроект за пожизнено назначаване на сенатори

Путин внесе законопроект за пожизнено назначаване на сенатори

Руският президент Владимир Путин внесе законопроект в Държавната дума за пожизнено назначаване на сенатори, предадоха ТАСС и „Российская газета“.

Законопроектът за Съвета на федерациите позволява на държавния глава да назначава пожизнено сенатори и също така се определя как и в какъв период от време бившият президент на Руската федерация ще може да влезе в горната камара след напускане на длъжността. 

„Става въпрос за новата версия на закона за формирането на горната камара“, каза пред журналисти председателят на Комисията по държавното устройство и законодателство в Държавната Дума Павел Крашенинников, който е и официален представител на поправките в основния закон.

В законопроекта се посочва, че Съветът на федерацията включва по двама представители от всеки регион – от законодателната и изпълнителната власт. Освен тях, други лица ще могат да влязат в Съвета на федерацията – първо, това са бившите президенти на Руската федерация, които могат да станат пожизнени сенатори.

Лицето ще може да придобие статут на сенатор от момента на подаване на заявление до Съвета на федерацията с приложените необходими документи. Такова искане, както е посочено в измененията, може да бъде подадено веднъж в рамките на три месеца от датата на прекратяване на упражняването на правомощия по служба.

„В същото време президент, чиито правомощия са били прекратени преди приемането на този закон, може да подаде заявление в рамките на 3 месеца от датата на влизане в сила на закона“, обясни Крашенинников.

Според измененията бившият държавен глава, станал сенатор, ще запази всички социални и други гаранции – в съответствие със закона за гаранциите на президента. Към регионалните сенатори и бивши президенти, в Съвета на федерацията могат да влязат сенатори, назначени от президента. 

Те ще се назначават с негов указ за срок от шест години или за цял живот. Президентът има право да назначи не повече от 30 сенатори в Съвета на федерацията, от които не повече от седем могат да имат доживотен статут.

Председателят на комисията подчерта, че назначаването на сенатори е право, но не и задължение на президента. Внесеният от Владимир Путин законопроект предвижда и изисквания за кандидатите в сенатори. Те трябва да са граждани на Русия, които са навършили 30 години. При това е необходимо да пребивават постоянно в страната и да нямат гражданство на чужда държава или разрешение за пребиваване.

За доживотните сенатори има специални изисквания. Като такива могат да бъдат назначени граждани, които имат изключителни услуги за страната в областта на държавните и обществени дейности. 

Източник: Offnews

Още по темата