Прекрасен празник! Страхотно българско име черпи днес

Прекрасен празник! Страхотно българско име черпи днес

На 20 август православната църква почита Св. прор. Самуил. Св. 37 мчци Пловдивски. Прор. Самуил бил последният съдия по времето, когато израилтяните се управлявали от съдии, а не от царе.
Още 3-годишен той бил заведен от майка си Ана в храма и посветен да служи на господ. Господ го благословил и всички в Израел го почитали като пророк.
Когато остарял, отстъпил на синовете си част от властта си. Ала синовете му били алчни и несправедливи. Недоволни от тях, народните старейшини помолили Самуил да избере цар, както е у всичките народи.
Легендата
Легендата разказва, че живял в гр. Рама или Ариматея един благочестив човек на име Елкана от Левиевото коляно. Той имал две жени – Ана и Фенана. Любимата му жена Ана била бездетна. А у израилтяните безплодието се считало за знак на Божия немилост.
Затова Ана тъгувала много, пък и познайниците й странели от нея и дори я презирали. Елкана изпълнявал усърдно всички наредби на закона. На всички големи празници ходел със семейството си в Силом, гдето тогава се намирала скинията, за да принесе жертва Богу.
Веднъж след жертвоприношение той седнал да обядва със семейството си. Само Ана едничка не могла нищо да яде: сърцето й било пълно с тъга и тя пак отишла в скинията да се моли. Дълго се молила и плакала.
Тя молила Бога да й даде син и обещала, че ако той й окаже тая милост, тя ще Му го посвети. Милосърдният Бог изпълнил нейната просба: тя родила син и го нарекла Самуил, което значи „измолен от Бога“.
Какво значи името Самуил?
1. Самуил е древноеврейско име, което означава, изпросен от Бог.
2. Мъжете с това име имат имен ден на 20 август.
3. Самуил има различни интереси, но изцяло може да се отдаде само на едно дело.
4. Мъжете с това име са честолюбиви и почти винаги достигат целите си.
5. Самуил е тактичен, щедър и уравновесен човек, който често избира професия, където е обществено значим.
6. Мъжете с това име са способни да намерят правилното разрешение на всеки един проблем./Вестник Марица

Още по темата