Откриха черната кутия на разбилия се в Черно море МиГ-29

Откриха черната кутия на разбилия се в Черно море МиГ-29

Откриха черната кутия на разбилия се в Черно море изтребител МиГ-29, научи DarikNews.
„Черната кутия бе намерена на повече от 70 метра дълбочина. В момента се намира на борда на кораб от Българския военоморски флот. След около 3 часа корабът ще акостира на пристанището във Варна, след което ще бъде транспортирана до летището, а самолет, който вече лети от летище „Враждебна“ към Варна, ще я вземе. Оттам тя ще бъде транспортирана до базата в Граф Игнатиево, където ще се свалят данните от нея. уточни министър на отбраната Георги Панайотов.
Докладът сочи, че външната обвивка на кутията е нарушена, но смятаме, че вътрешната обвивка, която съдържа информацията, е здрава и не е повредена. Това ни дава надежди че днес в рамките на деня ще свалим информацията, поясни Панайотов.
Той обясни и какви данни се очаква да даде черната кутия. „Черната кутия ще ни даде информация за всички параметри на полета – скорост на самолета, височината му, режима на работа на двигателите, траекторията на самолета, състоянието на лостовите ръчки на самолета, дали пилота е предприел нещо внезапно, за което не успял да съобщи по радиостанцията“.
Министърът призова да се спрат и спекулациите, които според неговите думи са „ненужни и доста безотговорни“.
Данните ще бъдат съобщени на разследващите органи. „Има законов срок, в който трябва да излязат резултатите и той е 30 работни дни“, каза още той.
Две седмици след катастрофата, при която загина майор Валентин Терзиев, военните се опитваха да локализират мястото на инцидента и да достигнат до отломките на самолета. /Dariknews.bg

Още по темата