Кандидатът за трона на Меркел: „Северен поток“ може да бъде

Кандидатът за трона на Меркел: „Северен поток“ може да бъде


Германия може да спре почти готовия газопровод „Северен поток 2“, ако Москва наруши условията на споразумението с Берлин или го използва за оказване на натиск върху Украйна, обяви кандидатът за канцлер от Християндемократическата партия Армин Лашет.

Тръбопроводът е източник на напрежение между Германия и Вашингтон. САЩ твърдят, че проектът дава твърде много лостове за влияние на руския президент Владимир Путин върху Европа и увеличават енергийната й зависимост от Русия.

„Газпром“ и неговите западни партньори в проекта са завършили 95% от тръбопровода за транспортиране на природен газ под Балтийско море, заобикаляйки Украйна и лишавайки Киев от изгодни транзитни такси.

Армин Лашет, който е фаворит за наследник на сегашната лидерка на ХДС и канцлер на Германия Ангела Меркел, заяви, че сега „Северен поток 2“ трябва да бъде завършен, тъй като е почти готов. Според Лашет обаче ако Русия не се придържа към правилата или използва тръбопровода срещу Украйна, Берлин „винаги може да прекрати този проект, дори след като тръбопроводът е завършен“.

Подобна позиция зае и кандидат-канцлерът на Социалдемократическата партия Олаф Шолц. 

Доста по-твърда бе позицията на кандидатката на „Зелените“ Аналена Бербок. Според нея при всяка една студена зима Путин ще може да каже на Европа: „Вече нямате газ“. „Путин иска да дестабилизира не само Украйна, но и нас като европейци“, категорична бе Аналена Бербок.

В последните социологически проучвания „Зелените“ са класирани на второ място, измествайки Социалдемократическата партия. Това означава, че Аналена Бербок може да стане коалиционен партньор на ХДС след изборите, които ще се проведат през септември

Още по темата