Борис Джонсън: Търговската сделка е нова отправна точка за отношенията с ЕС

Борис Джонсън: Търговската сделка е нова отправна точка за отношенията с ЕС


Британският премиер Борис Джонсън приветства търговската сделка с Европейския съюз като нова отправна точка за отношенията с Общността. Той е направил това в разговор с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, съобщава Ройтерс.
Очакваме с нетърпение официалната ратификация на споразумението и съвместната работа по споделени приоритети като справянето с климатичните промени, е отбелязал Борис Джонсън.
Постоянните представители на 27-те страни членки на ЕС по-рано днес дадоха зелена светлина за временното прилагане от 1 януари до 28 февруари на споразумението, което подлежи на одобрение от Европейския парламент в началото на 2021 година, съобщава Франс прес.

Европейският съюз и Великобритания постигнаха споразумение за търговските си отношения на 24 декември – само седмица преди Обединеното кралство да напусне единния пазар.

Великобритания подписа първото споразумение за свободна търговия, основаващо се на нулеви мита или квоти, което някога е било постигано с ЕС.

Обединеното кралство напусна ЕС на 31 януари и оттогава до края на декември действа преходен период, след като Великобритания ще стане „трета страна“ за Евросъюза. 

Великобритания се отказва от обмена на студенти и налага ограничения на движението на гражданите на ЕС.

Споразумението ще бъде ратифицирано от британския парламент. Според анализаторите няма да има проблем за това, тъй като и от опозицията – лейбъристката партия, са се изказали в подкрепа на постигнатото споразумение. 

Още по темата