СЗО: Ще се появи нов вирус, по-заразен и опасен от сегашния

СЗО: Ще се появи нов вирус, по-заразен и опасен от сегашния


Генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Аданом Гебрейесус прогнозира появата на нов смъртоносен вирус в света.

„Това не е последният път, когато светът е изправен пред заплаха от пандемия. Според еволюционните оценки, ще се появи нов вирус, който потенциално ще бъде дори по-заразен и по-смъртоносен от сегашния“, заяви той по време на 74-ата Световна здравна асамблея, която беше открита в Женева.

Най-малко 115 000 здравни работници по света са починали от COVID-19, съобщи още Гебрейесус.

„В продължение на почти 18 месеца здравните работници и служители по цял свят са на границата между живота и смъртта“, каза той на основното годишно събрание на организацията. „Много от тях са се заразили и въпреки че данните са оскъдни, ние смятаме, че най-малко 115 000 здравни и медицински работници са платили крайната цена в услуга на други“, допълни Гебрейесус.

Ръководителят на СЗО иска до септември т.г. ваксинация срещу COVID от 10% във всяка държава, съобщи АФП.

Светът е „във война“ срещу COVID-19, обяви генералният секретар на ООН Антонио Гутериш във видеопосланието си пред 74-ата Световна здравна асамблея в Женева. Той призовава международната общност да действа спрямо военната логика, за да спре пандемията.

„Ние воюваме с вирус. Нуждаем се от логиката и спешността на военната икономика, за да увеличим капацитета на нашите оръжия“, каза Гутериш.

Необходимо е да се създаде рамка за международно сътрудничество и солидарност за в бъдеще, смята той. Според него, пандемията от COVID-19 „трябва да бъде повратна точка“ за човечеството и в тази връзка призова за ускоряване на разработването на глобален план за „равен достъп до ваксини, тестове и лечение“.

Гутериш припомни предишното си предложение за създаване на специална работна група на Г-20 с участието на страни с възможности за производство на ваксини, за да отговори на предизвикателството за увеличаване на производството на лекарства. Той предупреди, че ако сега не се вземат подходящи мерки, след завършване на ваксинацията на по-голямата част от населението в богатите страни, светът рискува да се сблъска с коронавируса, който е мутирал в най-бедните държави поради липсата на подходяща имунизация в тях. Новите огнища на болестта могат да доведат до стотици хиляди смъртни случаи и да забавят възстановяването на световната икономика, заяви генералният секретар на ООН.

74-ата Световна здравна асамблея (24 май – 1 юни) ще се съсредоточи върху борбата с пандемията от коронавируса и предотвратяването на нови извънредни ситуации. В основния годишен форум на СЗО, който се провежда онлайн, участват представители на 194 държави-членки на организацията.

Още по темата