САЩ разкриха косвени доказателства за изтичане на К-19 от лабораторията в Ухан

САЩ разкриха косвени доказателства за изтичане на К-19 от лабораторията в Ухан

Трима изследователи от Института по вирусология в Ухан, Китай, са се разболяли толкова сериозно през ноември 2019 г., че се е наложи да потърсят медицинска помощ в болница.
Тези данни са част от непубликуван по-рано доклад на американското разузнаване, съобщава The Wall Street Journal. Според изданието, това може да служи като косвено доказателство за лабораторния произход на коронавируса.
Разкриването на информация за броя на учените, времето на заболяването и посещенията в болници се случва в навечерието на 74-ата сесия на Световна здравна асамблея, която ще обсъди борбата срещу коронавируса, както и ще продължи да разследва произхода на COVID-19.
Според новите данни, учените са имали симптоми, които са съответствали както на COVID-19, така и на често срещани сезонни заболявания.
Мненията на специалистите са разделени относно силата на предоставените доказателства. Някои смятат, че публикуваната информация е потенциално важна, но се нуждае от допълнително разработване и допълнително потвърждение.
Китай многократно е отричал, че вирусът е излязъл от една от лабораториите му. Коментирайки публикуваните данни, китайското външно министерство е заявило, че „САЩ продължават да се занимават с теорията за изтичане от лабораторията“ и е посъветвало СЗО да проучи ранните случаи на COVID-19 в други страни.
Администрацията на американския президент Джо Байдън е отказала да коментира данните на разузнаването. В същото време от там са подчертали, че всички теории за първоизточника на пандемията трябва да бъдат изследвани от СЗО и международни експерти./Блиц.БГ

Още по темата