Над 800 ще бъдат секциите зад граница

Над 800 ще бъдат секциите зад граница

В над 800 секции ще могат да гласуват сънародниците ни зад граница, сочи анализ на Външно министерство. Това обяви на брифинг във ведомството постоянният секретар Иван Кондов.
По думите му 568 са само автоматично отворените секции. Кондов подчерта, че логистиката ще е предизвикателство. „Ще има голям брой назначени от СИК. Въпреки това сме създали необходимата организация и ще се справим“, категоричен бе той.
По думите му заявленията са доста по- малко от подадените от миналите избори. Сега били подадени 37 000  заявления, докато на миналите избори през същия период са били около 80 000.
Кондов призова българите зад граница да подават заявления, а не да попълват декларации на място. Очакват да получат разрешения навсякъде където са поискали да се проведат изборите.
Зам.- председателят на комисията за изборите в чужбина Калин Анастасов заяви, че ни очакват безпрецедентни избори.
„Към днешна дата секциите с над 40 подадени заявления и автоматиноте са над 740“, уточни той и припомни, че на миналите избори бяха отворени 644 секции.
По думите му с Чешката република продължават разговор за секции извън дипломатическите представителства. Според изчисленията на министерството максималният брой избиратели, които могат да гласуват с една машина е 400-450 човека. Анастасов подчерта, че 4500 души ще са нужни за окомплектоването на 740 секции.
„Тепърва предстоят разговори с политическите партии за членове на СИК.Разчитаме от българските общности да попълнят останалите места. Все още се очаква от ЦИК колко да е броят на бюлетините.
„ЦИК трябва да определи в кой момент ще се премине от машина на хартията и какъв ще е алгоритъмът“, добави той. По думите му между 270 и 320 секции ще гласуват с машина зад граница. Той подчерта, че намират трудност да намерят доброволци за вота, защото повече били планирали почивката си тогава.
В Германия ще има над 105 секции за гласуване. В Гърция- 29 секции, Испания- 65. Разкри, че в Молдова по същото време се правя и национални избори и там ще има 6  секции. В UK 130 секции, като само в  Лондон ще са 48.  В САЩ 53 секции. В Турция подадените заявления са около 110 секции.
По думите на Коднов Външно министерство отговаря само за транспортирането на машините, а не за охраната им./Монитор.БГ

Още по темата