Патриарх Неофит благослови българите за Рождество Христово

Патриарх Неофит благослови българите за Рождество Христово


Патриарх Неофит благослови българите за големия християнски празник Рождество Христово – Коледа. Патриаршеският благослов беше отправен на Божествената света литургия за Рождество Христово в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“.

В храма беше прочетен евангелският разказ за рождението Божия син – Исус Христос.

Християнският свят отбелязва днес един от най-големите църковни празници – Рождество Христово – Коледа, на който се чества рождението на Божия син – Исус Христос. С Рождество Христово се слага началото на ново летоброене. Създателят на новото летоброене, римският монах Дионисий Малки, изчислява, че Исус Христос се е родил на 754-ата година от основаването на Рим. Затова Рождество Христово се счита за граница във времето и за празник на празниците за християните.

Според Евангелието раждането на Христос станало в град Витлеем, в римската провинция Юдея. Пророк Данаил предсказал, че Христос ще се яви 490 години след възстановяването на Йерусалимския храм. С приближаването на указаното време всички надежди на юдеите се устремили към идващия Месия.

„Денят на Христовото Рождество е ден на светлина и радост, на надежда и упование, ден за осъзнаване на най-висшето и последно предназначение на човека: да стане бог по благодат. Ден, в който макар и все така заобиколени от болката, страданието и смъртта, ние с вяра, непосрамена надежда и богопросветен ум прославяме живота“, се казва в патриаршеското и синодално послание за Рождество Христово.

„Дева днес ражда Свръхестествения, и земята поднася пещера на Непристъпния; ангелите с пастирите славословят, а мъдреците със звездата пътешестват, защото заради нас се роди Младенец – Предвечният Бог“ (Кондак на Рождество Христово, гл. 3). Дивното славословие, изляло се някога чрез боговдъхновения Роман Сладкопевец, изразява по неповторимо прекрасен начин цялата радост, настъпила в света с раждането на Богомладенеца“, се посочва в патриаршеското послание.

Светлината, изгряваща днес с Рождеството на нашия Господ Бог и Спасител Исус Христос, да огрява всички верни чеда на Православната ни църква, в Родината ни и далеч от нея, и Неговият мир да бъде с всички нас!, пожелават на всички българи в своето послание патриарх Неофит и митрополитите от Светия синод на Българската православна църква.

На празничната литургия за Рождество в храма бяха отправени и специалните молитви на Българската православна църква за избавление на българския народ от пандемията от коронавируса и за закрила на вярващите.

Празничната литургия за Рождество Христово продължава да бъде отслужвана от Негово светейшество патриарх Неофит в катедралата „Св. Александър Невски“.

Още по темата