Според СЗО няма втора вълна, а втори пик на коронавируса

Според СЗО няма втора вълна, а втори пик на коронавируса


Не става дума за втора вълна, а за втори пик на коронавируса, смятат от СЗО. В САЩ през юли започва трета, финална фаза на изпитване на ваксина срещу опасния щам. В Европа все повече държави отварят границите си.

Бразилия е огнището на пандемията и там ситуацията е най-тежка. Страната вече е втора по брой смъртните случаи, след САЩ. Опасенията са, че броят на заразените е много повече от официално регистрираните близо 830 000 души. Според официалната статистика, жертвите на COVID-19 в Бразилия са повече от 41 000, предаде БНТ.

Според Световната Здравна организация, вирусът може да има сериозни странични ефекти, особено върху жените и децата.

Пандемията се ускорява в държави с нисък и средeн доход, за това Световната здравна организация е силно загрижена за хората, които и без това се борят за достъп до здравни услуги, често това са жени, деца и юноши. Страничните ефекти от COVID-19 върху тези групи може да са значително по-тежки, в сравнение с броя на починалите от вируса, заяви Тедрос Гебрейесус, генерален директор на СЗО

Експертите на организацията смятат, че все още не говорим за втора вълна, а за втори пик – следствие от облекчаването на карантинните мерки.

Още по темата