Германия се връща към нормалния живот не по-рано от лятото

Германия се връща към нормалния живот не по-рано от лятото


Германия се надява за отваряне на страната след коронавирусните ограничения през втората половина на май.

Началникът на кабинета на германския канцлер Ангела Меркел – Хелге Браун, каза, че е много скептичен по отношение на въпроса за пътувания около Великден, който се пада по католическия календар в първия уикенд на април. Според Браун може да има значително разхлабване на ограниченията върху пътуванията и развлекателните дейности от Петдесетница нататък. Тази година Петдесетница се пада по католическия календар на 23 май.

Според ръководителя на кабинета на Меркел Германия може да се върне към пълната нормалност през лятото, ако производителите на ваксини спазят обещанията си за доставки и ако няма нови мутации на коронавируса, които пораждат въпроси за цялостния успех на ваксинационната кампания.

В Германия досега с първа доза са инжектирани 5,7 процента от населението, а с две дози едва 2,8 процента, предаде БТА.

В страната се разпространява британският вариант на вируса, което е причина да няма спад в броя на новите случаи на зараза въпреки взетите мерки.

На 3 март Меркел и провинциалните премиери се договориха да удължат мерките на локдауна до 28 март, но начертаха пътна карта за облекчаване на някои правила в райони с по-ниско разпространение на заразата.

Още по темата