Възможна е COVID вълна и през лятото, най-важна е

Възможна е COVID вълна и през лятото, най-важна е


„Възможно е да има нова вълна на COVID-19 и през лятото“, заяви пред БНР имунологът академик Богдан Петрунов и уточни, че поради голяма изменчивост на коронавируса ще се появяват и много нови други варианти, освен вече известните.

По думите му това е нормално биологично явление и не трябва да поражда страхове, а по-голяма лична отговорност.

„Да има съзнание към мерките, които трябва да се спазват, а най-важната е ваксинацията. … Ако имаме достатъчно имунизационно покритие, дори и нова вълна няма да донесе съществени поражения. Ваксините, които имаме като оръжие, в значителна степен са ефективни и срещу Делта варианта“, поясни имунологът. 

Акад. Петрунов беше категоричен, че и предпазните мерки трябва да бъдат стриктно спазвани. 

„Навсякъде в света се счита за задължително носенето на маски. По мнението на всички световни специалисти е така. Дистанция, носене на маски на обществени места и в закрити помещения“, посочи той.

Според него свободата, която в България си даваме през лятото, няма да е полезна и ще доведе до увеличаване на случаите на заразени с коронавируса. 

„Не трябва да смятаме, че вече епидемията е минала, вече всичко е наред и да тръгваме по курорти и масови събирания“, предупреди акад. Богдан Петрунов.

Още по темата