Промяна! Вижте къде ще ходим без маски, ако сме ваксинирани

Промяна! Вижте къде ще ходим без маски, ако сме ваксинирани

Служебният кабинет предприе стъпка за разхлабване на мерките срещу коронавируса. Ваксинираните вече няма да имат задължението да носят маски в някои закрити пространства. Това обяви на брифинг заместник-министърът на здравеопазването Александър Златанов.
„На база на настъпващите горещини искаме да предприемем и мерки във връзка със задължителното носене на маски в някои закрити пространства като зали за спорт, фитнес, фризьорски салони, малки търговски обекти, трудови колективи с не повече от 5-7 човека, където всички са имунизирани“, посочи Златанов.
Той обясни, че дали всички са ваксинирани ще се доказва със сертификат.
„Не мисля, че ще бъде проблем. Работещите и ваксинирани в малки магазини няма да носят маски. Посетителите ще бъдат с маски, независимо дали са имунизирани или не“, обясни зам.-министърът.
Маските на закрито остават в големи търговски обекти, както и в административни сгради за търговски обекти, където не може да се определи колко хора са ваксинирани. Маските остават задължителни и за градския транспорт.
Заповедта на д-р Стойчо Кацаров, в която ще бъдат конкретизирани местата, на които хората вече ще имат право да не ходят с маски, ще бъде издадена в началото на следващата седмица. По думите на Златанов, в момента заболеваемостта в страната е 43 на 100 000 души, а България е на 23-то място по заболеваемост в ЕС на базата на 30 страни.
„Стъпката е внимателна и премислена. Това е първата стъпка с цел да бъдем много внимателни оп отношение на рисковете, които това действие би могло да донесе, а те са минимални. Трябва да нормализираме нещата и да стимулираме процеса на имунизация. Постоянно се опитваме да стимулираме хората да се ваксинират. Опитваме се да търсим всякакви варианти, правим и информационна кампания. Последните дни има една тенденция все повече хора да желаят да се ваксинират“, допълни той./Вестник Марица
 

Още по темата