Полковник от МВР: Дойде краят на търпението на полицаите след 100 дни провокации на протестиращи

Полковник от МВР: Дойде краят на търпението на полицаите след 100 дни провокации на протестиращи

Протестите са елемент от демокрацията и протестиращите имат право да изразят какво мислят, но полицията трябва да не допуска дрогирани лица, пияни, провокатори, каза пред Bulgaria ON AIR криминалният психолог полк. Красимир Занев.
„В началото имаше някои, но не съществени грешки. Направиха се след това КПП-тата“, каза още той. По думите му по повод на твърденията, че е имало полицейско насилие, предстоят проверки. „Когато има провокация, има различни методи, които полицаите имат право да приложат. Лицата, неспазващи полицейските разпореждания, може да бъдат отведени в съответните РПУ-та“, допълни полк. Занев.
Според него е недопустимо служители на реда да бъдат замеряни с яйца, домати и павета, при положение, че те изкарват дълги часове дежурства на открито – на сняг, на дъжд, всякакви условия. „Полицаите са много добре подготвени. Призовавам ръководството на МВР да помисли за служителите на първа линия“, каза още криминалният психолог.
„С основание синдикатите на МВР поставят някои въпроси. Поне досега, до стотния ден, бяха много търпеливи. Виждам как действат в други държави полицаите – Франция, САЩ. Бяха нападани, провокирани да посегнат на протестиращите, въпреки че бяха замеряни с унизителни предмети. Не са секретни заплатите, но могат да получават и по-добри възнаграждения“, посочи събеседникът в студиото.
„Органите на реда имат право да използват лютив спрей. Той е за въздействие на такива масови протести. Той е помощно средство, регламентирано в Закона за МВР“, категоричен бе Занев./БЛИЦ

Още по темата