Президентът отговори на Борисов за Навални

Президентът отговори на Борисов за Навални


Президентът Румен Радев излезе с позиция по темата „Навални“ след призива на премиера Бойко Борисов. 

„Борисов не се трогна нито за битите български протестиращи и журналисти, нито за отравянето на Емилиян Гебрев и други български граждани. В Европарламента се прочу със заканата „да изгори” Елена Йончева, както сам се изразява в записа, а в европейската преса с това, че праща в турските затвори хора, потърсили убежище в Европа“, е посочил Радев, цитиран от БиТиВи.

„Сега се прави на радетел за демокрация. Защото вече приключи с тази в България, затова „освобождава” други народи. За мен проблемите на българската демокрация са прекалено драматични, за да ги крием зад загрижени, театрални пози. Оставям тази роля на Борисов“, коментира държавният глава.

По-рано днес премиерът заяви, че мълчанието на президента Румен Радев по темата за задържането на руския опозиционер Алексей Навални е „оглушително“. 

„До този момент той не се е произнесъл. Тук не става въпрос да се месим в работите на Руската федерация, а за чисто демократичен процес – че всеки опозиционен човек или всеки, който не харесва дадено управление, има право на своя глас. Защо в България да го има и то в пълния му обем, а на друго място – не? Аз предлагам да чуем какво мисли президентът Радев, защото вчера и Европейският парламент, и Европейската комисия настояват за незабавното му освобождаване (Алексей Навални – бел. ред.)“, каза Борисов. 

Още по темата