Бизнесът ядосан, че мерките не са еднакви за всички

Бизнесът ядосан, че мерките не са еднакви за всички

Бизнесът негодува, че има неравнопоставеност при взимането на ограничителните мерки заради коронавируса. С какво едно заведение застрашава повече живота на българите от голям хранителен магазин, в който се събират много хора, питат потърпевшите. Собствениците на ресторантите и заведенията уверяват, че могат да спазват добри противоепидемични мерки и са убедени, че заразата не се увеличава заради тяхната работа.
И тази седмица в публичното пространство имаше много спорове „за“ и „против“ отварянето на кафенетата. Властта още не казва категорично какво ще направи след 31 януари. От фитнес бранша вече са имали среща със здравния министър и с министъра на спорта. Представители коментираха, че са получили уверение, че на 1 февруари ще им се позволи да отворят помещенията за спорт.
„Започнахме подготовка за отваряне. Очакваме по-слаба посещаемост в залите, но хората, които са активно спортуващи, ще се завърнат в залите. Чисто човешки ние сме съпричастни с нашите колеги в ресторантьорския бранш и ще ги подкрепим в този протест“, каза пред бТВ треньорът Христо Чанев.
Собствениците на барове, заведения и ресторанти обаче вече обявиха протестни действия в сряда. Заплашват и с гражданско неподчинение, като отворят своите бизнеси въпреки забраната. Има и обвинения срещу властта, че е много трудно да се получи обещаната държавна помощ/
„Трудно се справяме, всички сме в неплатен отпуск и чакаме помощи. Последно работихме през края на ноември при спазване на мерките. Надявам се поне градините да бъдат пуснати. Надявам се да има диалог с правителството, а не интриги“, коментира собственикът на столичен бар Иван Стоичков.
Адвокатът по медицинско право Мария Петрова констатира, че има много забележки към заповедите на здравния министър. Тя обаче бе категорична, че не може да сравняваме събирането в училищата с това в ресторантите.
„Това, което притеснява хората, са не толкова самите мерки, а това, че те не се налагат пропорционално. Липсва яснота защо в определени сектори може едно, а в други – друго. Защо едни се затварят, а други – не“, коментира още тя.
Вчера и от асоциацията на моловете обявиха, че собствениците на магазини са на ръба. Настоява се за отваряне./Новините БГ

Още по темата