Решенията на Кирил Петков няма да бъдат отменени, дори да се окаже с канадско гражданство

Решенията на Кирил Петков няма да бъдат отменени, дори да се окаже с канадско гражданство

Актовете на Кирил Петков като служебен министър на икономиката няма да бъдат отменени, дори той да се окаже с двойно гражданство и президентският указ за назначаването му бъде обявен за противоконституционен. Това пише Mediapool, позовавайки се на мнението на членове на Конституционния съд (КС).
В случай, че Кирил Петков наистина има канадско ггражданство към момента на назначаването, КС ще обяви неговия избор за противоконституционен. Според доминиращото тълкуване на конституцията изискването за българско гражданство е напълно формално и не подлежи на допълнително тълкуване.
ГЕРБ-СДС внесоха искане за установяване на противоконституционност на указа на държавния глава за назначаването на Кирил Петков за служебен министър. От втората политическа сила алармираха, че трябва да стане ясно дали заемайки тази длъжност, той се е отказал от другото си гражданство, защото в противен случаи решенията му могат да бъдат атакувани в съда.
В Министерството на външните работи (МвнР) също взеха отношение по случая. От там изпраитха запитване до Канада какъв е статусът на Петков.
Самият министър нееднократно увери, че е предприел надлежната процедура да се откаже от канадското си гражданство. Той видя Атака срещу себе си от партиите, чиито интереси е засегнал с действията си като министър. И благодари на президента Радев, че е застанал зад него.
Казусът с двойното гражданство на министъра на икономиката предизвика напрежение между някои от партиите в парламента и президента. Стигна се дори до размяната на остри реплики между лидера на ДПС Мустафа Карадайъ и Румен Радев по време на заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност в понеделник./Новините БГ

Още по темата