Кристалина Георгиева: Гответе се за най-лошото!

Кристалина Георгиева: Гответе се за най-лошото!

„Молете се за най-доброто и се гответе за най-лошото е важен девиз“, казва управляващият директор на Международния валутен фонд

„Молете се за най-доброто и се гответе за най-лошото е важен девиз“, казва управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева в интервю за испанския в. „Ел Паис“.

Тя е била попитана дали е очаквала сценарий като сегашната пандемия, поемайки поста през октомври. Сегашната криза не е като никоя друга – досега не са взимани толкова мерки за защита на здравето на хората, несигурността е огромна зарази въпросите за бъдеща втора вълна.

„Вярвам, че кризата ще е много дълбока, но относително краткосрочна и възстановяването ще започне още постепенно още тази година“, обяснява Кристалина Георгиева.

Авторитетното испанско издание описва събеседника си като човек, продавал храни на пазар в града си, станал университетски преподавател, видял как рухва комунистическият режим и преживял „радикален завой“ в живота си след това с влизането в Световната банка, пише „Дневник“.

Георгиева потвърждава, че за момента се изключва рискът коронавирусът да отприщи икономическа депресия (срив от над 10% от брутния вътрешен продукт, продължаващ много години), а още през 2021 г. се предвижда глобален ръст от 5.8%.

При това кризата трябва да се използва като „възможност“, „за да се направи светът по-добър“. Един от примерите за това как вече се правят промени е незабавното действие на правителствата, заделили над 10 трлн. долара за стимули, за разлика от Голямата депресия през 1929 г. Нужни са обаче още промени, и то спешни.

Финансовата криза може да е довела до много важни реформи в банковия сектор и резистентността му е помогнала в днешния шок, а днешната да дава старт на реформи в здравните системи, но е нужно още. Това например се отнася за „шоковете на природата, които ще се ускоряват толкова повече, ако не действаме. Трябва ни по-зелено, интелигентно и справедливо бъдеще“, казва тя.

„Молете се за най-доброто и се гответе за най-лошото“. Има и други изпитания, например да се прекрачват разумни граници на затваряне на икономиките. „Трябва да избегнем скок на протекционизма. Трябва да се съпротивляваме срещу това естествено изкушение. Има проблеми в глобализацията, основателни оплаквания, за които сме говорили преди тази пандемия, като това, че сме изоставили части от обществото. Има въпроси за решаване, но не можем да се върнем към свят, в който всяка страна се притеснява само за собствената си икономика и за хората си.“

Георгиева поздрави Испания за въвеждането на минимален доход за най-уязвимите и го нарече добър инструмент“ за справяне в неравенството в страната, изтъквайки обаче, че там над 21% от населението са под прага на бедност при средна стойност в ЕС под 17%.

Практиката не се приема еднозначно сред експерти по света, но според част от тях е подходяща за определени държави в сегашната криза.

Източник: Fakti.bg

Още по темата