ЧСИ продава имот на пенсионер, който не знае, че е осъден

ЧСИ продава имот на пенсионер, който не знае, че е осъден

Ужиленият твърди, че е жертва на измамна схема с участието на строителен предприемач, с когото имал предварителен договор за застрояване на терена срещу обезщетение.
Пловдивчанин е осъден, без да разбере, а частен съдебен изпълнител вече продава имота му на търг. Това разказа в  редакцията на „Марица“ самият потърпевш.
Процедурата е извършена по класическата схема – изпращане на писма и нотариални покани на друг адрес. Целта е да не бъдат получени, а „жертвата“ да пропусне всички срокове за обжалване и в крайна сметка да загуби  имота си. Капанът е заложен на пенсионера Петър Стефанов. Преди дни той случайно разбира, че негов парцел от близо 300 квадрата на ул. „Дон“ 6, е обявен за публичната продан с начална цена 55 728 лв. (80% от цената), а дали някой ще го купи, ще се разбере на 3 септември.
Човекът се чувства подведен и хвърля вината за неволите си върху Костадин Костадинов – собственик на строителната фирма „Смак“ ЕООД. Освен че продава чужд имот, предприемачът е осъдил Стефанов да му заплати 50 000 лв. неустойка по предварителен договор, както и разноските по делото в размер на 1000 лв. 

Историята започва в края на 2018 г., когато двамата сключват предварителен договор за учредяване право на строеж и покупко-продажба на идеални части срещу изграждане на обекти в жилищна сграда. Фирма „Смак“ ЕООД бута къщата на Петър Стефанов на ул. „Дон“ 6. В нея има дял и брат му, който скоро след това умира.
В продължение на две години  Петър Стефанов бил в неведение относно намеренията на инвеститора за бъдещия строеж, нито му се предоставяли исканите строителни документи. С тях се сдобил едва в края на миналата година. Скоро след това получил и нотариална покана за сключване на окончателен договор – единствената, изпратена на правилния временен адрес на Стефанов – ул. „Странджа“ 7. В него обаче липсвали най-важните детайли – ангажиментите на строителя към собственика на терена и какво ще бъде построено в негова полза.  „В тази ситуация нямаше как да подпиша окончателния договор и поисках да уточним детайли, преди да се изповяда сделката, но до споразумение не се стигна“, обясни Петър Стефанов.
Следват серия от нотариални покани за сключване на окончателен договор, но изпратени на адреса на съборената къща на ул. „Дон“ 6. Скоро след това се задейства и съдебна процедура зад гърба на Стефанов, който е осъден да заплати неустойката по предварителния договор и разноските по делото, както и изпълнителен лист в полза на „Смак“ ЕООД. Изпратена му е покана за доброволно изпълнение от частния съдебен изпълнител Петя Николова, но отново на ул. „Дон“ 6. За всичко това пенсионерът разбира преди седмица и започва отчаяни опити да стопира продажбата.
„В случая се касае за злоупотреба с права, при положение че съм посочил актуалния си адрес за кореспонденция. Явно целта е да ми се начисли неустойка по договор, която не дължа, а тя е почти колкото размера на притежаваните от мен идеални части. Провежда се публична продан без мое знание с идеята строителят или подставено от него лице да придобият имота ми, без да ми платят нищо, което е в нарушение на подписания помежду ни договор“. Това обяснява във възражението си Петър Стефанов, изпратено до Районния и Окръжния съд Пловдив. Той е изпратил и жалба до главния прокурор.
Собственикът на „Смак“ ЕООД Костадин Костадинов отказа коментар по случая пред репортер на „Марица“. Справка в ДАКСИ показва, че той е бил длъжник на НАП. През 2014 г. данъчните са запорирали 5000 лв. от общо притежаваните от него дружествени дялове в размер на 10 000 лв. в същата фирма. Запорът е вдигнат едва през юни тази година. Костадинов е собственик на още няколко фирми с основен предмет на дейност сделки с недвижими имоти, а три е продал./Вестник Марица
 
 

Още по темата