Посочи ли Байдън следващия БГ премиер

Посочи ли Байдън следващия БГ премиер

В неделя българското общество трябва да определи кой ще управлява страната в следващите години или поне месеци. Общо взето, ситуацията е ясна – коалиционно правителство от партиите на протеста с подкрепата или на БСП, или на ДПС. ГЕРБ е извън играта. Следва логичният въпрос – кой ще стане премиер на такъв нестабилен кабинет? Това пише Антени бг.
Отговорът май дойде на откриването на срещата на държавните глави на инициативата „Три морета“. Във видеопосланието си американският президент Джо Байдън изненадващо спомена името Кирил Петков заедно с това на Румен Радев.
И ако държавният глава нямаше как да бъде подминат, защото е домакин на срещата, то споменаването на Кирил Петков е ясен знак. Байдън каза в почти прав текст – това е човекът, който трябва да заеме поста.
Неслучайно в последните седмици все повече медии, общественици и политици говорят с възторг за Петков, определят го като „модерен“ политик, иноватор, посочват успехите му.
Какви са точно те, не е ясно засега, но медийният комфорт е налице. От друга страна, лидерите на партиите на протеста все по-ясно говорят за модела на това служебно правителство, който трябва да бъде приложен и в следващия кабинет – хора от различни политически сили, обединени от няколко основни цели.
Неслучайно и водачът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов в единственото си интервю намекна точно за такъв кабинет и посочи характеристиките на бъдещия премиер. Те странно съвпадат именно с профила на Кирил Петков.
Третата причина да смятаме, че някой някъде готви именно него за министър-председател са изявите му в последните няколко дни. Те много напомнят поведението на Бойко Борисов от силните му години във властта.
Подобно на Бойко, Петков започна да обещава заводи за автомобили и реки от чуждестранни инвестиции буквално дни преди изборите.
Как изведнъж голям производител на коли се сети, че може да построи тук завод, е голяма загадка. Само два месеца след края на мандата на третото правителство на Борисов? Нима се преборихме с корупцията и тежката бюрокрация?
Не, естествено. Но очевидно някой е активирал Петков и пробва да го направи „умен и красив“ в очите на избирателите и партиите, които ще трябва да му осигурят комфорта да управлява след около месец./Блиц.БГ

Още по темата