Финансовият министър: Спираме кражбите и увеличаваме пенсиите

Финансовият министър: Спираме кражбите и увеличаваме пенсиите

Спирайки краденето е напълно възможно да се увеличат пенсиите. Така ще спестим 100-150 млн. лева на месец. Ако заложим 150 млн. лева това е увеличение с 15-16%. Очакваме 1,5 млрд. лева повече приходи в бюджета. Той ще бъде заложен за евентуална по-тежка COVID-криза през есента. Държавата ще има ресурс да се справи. Това заяви служебният министър на финансите Асен Василев пред БНТ.
Във връзка с предприетите проверки, финансовият министър заяви, че са се натъкнали на много случаи на пренебрегване на закона.
„Открихме скандални неща в договорите на АПИ. Например по договор за 20 млн. лева се възлагат неща за 120 млн. лева. Докладът казва, че дейността ще се извърши, когато се осигури финансиране. Възлагат се дейности на строители, които не са финансово обезпечени. Оказва се, че по тази отсечка са започнали дейности. По примера на тази поръчка имаме отсечки за над 2 млрд. лева“, разкри Асен Василев.
Министърът сподели, че е бил шокиран, след като е прегледал всички финансови документи на държавата. По думите му количеството течове е огромно. Той не скри възмущението си, че на този фон се е наложило закриване на Фонда за лечение на деца в чужбина.
„Нямаме 10 милиона да си лекуваме децата, но имаме 12 милиарда за раздаване на обществени поръчки, от които 10 само на една фирма“, отбеляза той.
„Забраняваме процедури без конкурс. Работим по процес догодина след актуализацията на бюджета, тези проекти да стават след нови конкурси, които да се провеждат честно и прозрачно и след обществен дебат за какво да си харчим парите“, обяви финансовият министър.
„Дефицитът в НОИ е натрупан и ще продължава да се трупа, поради структурата си. Ние сме обречени да финансираме пенсиите на нашите родители от данъците, които внасяме. Няма нужда да се вдигат здравните вноски, стига да се ограничат разходите“, каза още министър Василев.
Асен Василев коментира и при какви условия би останал в следващ кабинет.
„Ако се сглоби експертен кабинет от неполитически обвързани лица, бих се съгласил да работя в него. Ако е политически – не ме търсете в него. Ако той има задача всички безобразия да спрат и хората в него имат намерението и смелостта да го направят, би ми било приятно да работя в него. Това не е свързано с поста, а с морала на хората и готовността на тези, които са избрани да са независими хора“, категоричен е служебният финансов министър.
„Не следя какво се случва с изборите, твърде зает съм с бюджета. Надявам се вотът да бъде честен, спокоен и безпроблемен“, каза още министър Василев./Вестник Марица
 

 

Още по темата